Sorin Bogdan
3526 vizualizări 19 ian 2019

Împreună cu Plovdiv din Bulgaria, orăşelul italian Matera este Capitală Culturală Europeană în 2019. Urmăriţi aici spectacolele ceremoniei de inaugurare.

Nu este doar un titlu, ci şi ocazia de a organiza vreme de un an o serie de evenimente de interes cultural şi pronunţat caracter pan-european şi o şansă de a profita din punct de vedere economic şi social, scrie Forbes. Autorităţile locale primesc fonduri din bugetul naţional şi cel european pentru organizarea evenimentelor, dar şi pentru proiecte de refacere sau modernizare a infrastructurii.

Matera a fost mulţi ani un simbol al sărăciei în Italia. Locuit încă din Paleolitic, când oamenii şi-au săpat adăposturi în stânca vulcanică a munţilor, orăşelul a atras atenţia în anii fascismului, când scriitorul Carlo Levi, exilat în zonă de Benito Mussolini, mărturisea că n-a mai văzut o asemenea imagine a sărăciei.

După Cel de-al Doilea Război Mondial, premierul Alcide de Gasperi a decretat stare de urgenţă în Matera şi a catalogat oraşul drept ”o ruşine naţională”. Toţi locuitorii au fost evacuaţi şi relocaţi în împrejurimi, lăsând Matera pustiu vreme de zeci de ani. Din 1993, când UNESCO a inclus Cita dei Sassi (Oraşul de Piatră) în patrimoniul său, locul a început să arate altfel.

2019 dă o nouă ocazie Materei să schimbe prejudecăţile lumii despre viaţa din orăşelele din sudul Italiei.

 

Citește și: