Mircea Olteanu
5129 vizualizări 8 ian 2020

Una dintre rachetele lansate de Iran a căzut la 40 de kilometri distanţă de ţintă, fără a exploda

Una dintre rachetele balistice lansate de Iran împotriva bazelor militare americane din Irak a căzut la 40 de kilometri distanţă de baza aeriană Ein Al-Assad.

Citiţi în continuare...

Pentagon: Iranul a lansat un atac pe scară largă împotriva forţelor americane din Irak

Iranul a lansat, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, un atac pe scară largă împotriva forţelor americane din Irak, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, precizând că Teheranul a lansat zeci de rachete balistice spre cel puţin două baze unde sunt prezente trupe americane.

Jonathan Hoffman, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a precizat că ţintele vizate au fost baza aeriană Al-Asad, în vestul Irakului, şi o alta de la Erbil, în Kurdistanul irakian, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Oficialul a precizat că autorităţile sunt în curs de evaluare a pagubelor provocate de atacuri.

Mesajul transmis de Iran, la scurt timp după ce bazele militare americane din Irak au fost bombardate

Ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a transmis pe Twitter, miercuri dimineaţa, că ţara nu „caută o escaladare a tensiunilor sau un război”, declarând că atacurile cu rachete asupra bazelor militare americane din Irak au reprezentat o „măsură proporţională”.

Citiţi continuarea...

Marea Britanie condamnă atacurile cu rachete lansate de Iran asupra bazelor militare din Irak

Marea Britanie condamnă atacurile cu rachete lansate de Iran asupra bazelor militare care adăpostesc trupe din cadrul coaliţiei internaţionale conduse de SUA în Irak, inclusiv militari britanici, potrivit Reuters.

”Condamnăm atacul asupra bazelor militare irakiene care adăpostesc forţe ale coaliţiei, inclusiv britanice”, a declarat ministrul de Externe Dominic Raab.

”Solicităm Iranului să nu repete aceste necugetate şi periculoase atacuri, şi cerem în schimb să adopte măsuri urgente de deescaladare”, a adăugat oficialul britanic.

Iranul a lansat atacuri de rachete asupra forţelor conduse de SUA în Irak la primele ore ale dimineţii de miercuri, în represalii pentru atacul cu drone americane asupra unui comandant iranian a cărui moarte a stârnit temeri privind un război mai lung în Orientul Mijlociu.

Televiziunea iraniană anunţă că 80 de „terorişti americani” au fost ucişi în atacurile cu rachete

Televiziunea de stat iraniană a anunţat miercuri că cel puţin 80 de „terorişti americani” au fost ucişi în atacurile care au implicat 15 rachete lansate de Teheran asupra ţintelor americane din Irak, adăugând că niciuna dintre rachete nu a fost interceptată, potrivit Reuters.

Televiziunea de stat, citând o sursă principală din cadrul Gărzilor Revoluţionare, a mai transmis că Iranul avea alte 100 de ţinte din regiune în vizor dacă Washingtonul ar fi luat măsuri de retorsiune.

Elicopterele americane şi echipamentele militare au fost „grav deteriorate”, a adăugat televiziunea iraniană.

Iranul a lansat atacuri de rachete asupra forţelor conduse de SUA în Irak la primele ore ale dimineţii de miercuri, în represalii pentru atacul cu drone americane asupra unui comandant iranian a cărui moarte a stârnit temeri privind un război mai lung în Orientul Mijlociu.

Mai multe avioane militare SUA au fost distruse în atacul cu rachete ce au vizat o bază din Irak

Mai multe avioane militare americane au fost distruse în cursul unui atac cu rachete care a vizat baza Al Asad din Irak, informează site-ul agenţiei Tass, citând televiziuni locale.

Potrivit postului Al Mayadeen, "unul din avioanele militare a fost distrus pe pista de aterizare a bazei aeriene".

Până în acest moment nu există informaţii privind eventuale victime în urma atacurilor cu rachete lansate în cursul nopţii de marţi spre miercuri de Iran împotriva unor baze din Irak, care găzduiesc forţe americane.

Berlin: Militarii germani aflaţi într-o bază vizată de atacul iranian în Irak sunt teferi

Un purtător de cuvânt al armatei germane a declarat miercuri dimineaţă că militarii germani, aflaţi într-o bază militară vizată de atacul iranian în Irak, sunt teferi, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Sunt în contact cu camarazii din Erbil. Sunt bine, având în vedere circumstanţele", a declarat oficialul german.

Aproximativ 115 militari germani sunt staţionaţi la Erbil, în Kurdistanul irakian.

În cursul nopţii de marţi spre miercuri, Iranul a lansat zeci de rachete balistice spre cel puţin două baze din Irak unde sunt prezente trupe americane, ca replică la uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani.

Televiziunea iraniană transmite că atacurile cu rachete sunt răspunsul la uciderea lui Soleimani

Televiziunea de stat de la Teheran a transmis că atacurile cu rachete ce au vizat mai multe baze din Irak, care găzduiesc trupe americane, sunt răspunsul Iranului la uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Avertizăm toţi aliaţii americani, care şi-au cedat bazele armatei sale teroriste, că orice teritoriu care este punctul de origine al unor acţiuni agresive împotriva Iranului va fi vizat", se afirmă într-un comunicat al agenţiei oficiale de ştiri de la Teheran, IRNA, preluat de televiziunea de stat.

Potrivit Pentagonului, regimul de la Teheran a lansat zeci de rachete balistice spre cel puţin două baze unde sunt prezente trupe americane.

Iranul ameninţă că va ataca Dubai şi Israelul dacă SUA ripostează la bombardament

Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran ameninţă că va ataca oraşele Dubai, Emiratele Arabe Unite, şi Haifa, Israel, în cazul în care SUA ripostează la bombardarea unor baze din Irak, care găzduiesc trupe americane, relatează site-ul postului CNN.

Iranul a lansat, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, zeci de balistice spre mai multe baze militare din Irak, care găzduiesc trupe americane şi ale coaliţiei antiteroriste.

Relaţiile între SUA şi Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a asasinat vineri dimineaţă, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Ca reacţie, autorităţile iraniene au lansat mai multe ameninţări la adresa Statelor Unite.

Ca răspuns la avertismentele Iranului cu represalii, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a ameninţat că va lovi 52 de site-uri iraniene, inclusiv ţinte culturale, dacă Teheranul atacă americani sau obiective americane, adâncind o criză care a sporit temerile unei noi conflagraţii în Orientul Mijlociu.
    
Iranul ameninţă că va ataca direct în Statele Unite dacă Washingtonul răspunde la bombardamente

Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran ameninţă că va ataca direct Statele Unite în cazul în care Administraţia de la Washington ripostează la bombardarea unor baze irakiene, care găzduiesc trupe americane, relatează site-ul postului CNN.

Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran, notează, într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare Telegram, că "Pentagonul relatează că SUA vor răspunde la atacurile Iranului".

"De data aceasta vă răspundem în America", conchide organismul militar.

Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran a mai ameninţat că va ataca oraşele Dubai, Emiratele Arabe Unite, şi Haifa, Israel.

Trump anunţă că miercuri dimineaţă va face declaraţii în legătură bombardamentele din Irak

Preşedintele Donald Trump a transmis pe Twitter că miercuri dimineaţă va face declaraţii în legătură bombardamentele din Irak, care au vizat forţele americane din această ţară, relatează site-ul postului CNN.

"Totul bine! Rachete lansate din Iran spre două baze militare situate în Irak. Evaluarea victimelor şi daunelor are loc acum. Până acum totul bine! Avem, de departe, cea mai puternică şi mai bine echipată forţă militară din lume! Voi face declaraţii mâine (miercuri, n.red.) dimineaţă", se afirmă într-un mesaj publicat de Trump pe Twitter.

În cursul nopţii de marţi spre miercuri, Iranul a lansat zeci de rachete balistice spre cel puţin două baze din Irak unde sunt prezente trupe americane, ca replică la uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani.

Jonathan Hoffman, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a precizat că ţintele vizate au fost baza aeriană Al-Asad, în vestul Irakului, şi o alta de la Erbil, în Kurdistanul irakian, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Oficialul a precizat că autorităţile sunt în curs de evaluare a pagubelor provocate de atacuri.

foto: captură youtube.com

Citește și: