Silviu Bănilă
Adrian Popa
Departamentul Externe
4667 vizualizări 4 ian 2020

Soleimani nu a fost ucis (doar) cu terifiantele „bombe ninja”, dotate cu lame şi fără explozibil. Iată ce a lansat, cel mai probabil, drona FOTO, VIDEO

Generalul-maior iranian Qasem Soleimani a fost ucis, cu certitudine, de o dronă americană MQ-9 Reaper, dar nu se ştie exact ce arme a lansat aeronava fără pilot. Cel mai probabil a fost vorba de rachete AGM-114 Hellfire standard, dar nu este exclus să fi fost trase şi terifiantele „bombe ninja”, derivate din acestea.

Principalele arme pe care le foloseşte drona MQ-9 Reaper, specializată în localizarea şe neutralizarea de ţinte terestre, sunt rachetele aer-sol AGM-114 Hellfire. Acestea sunt foarte precise şi purtătoare de explozibil.

Există şi o versiune nouă, secretă, a rachetei, numită AGM-114R9X. Aceasta mai este numită şi „bomba ninja” sau „spaima teroriştilor”. Diferenţa faţă de modelul Hellfire standard este că R9X nu conţine explozibil, ci loveşte ţinta cu mai multe lame, asemănătoare cu nişte săbii, pentru a scădea cât mai mult posibilitatea apariţiei unor victime colaterale în urma atacurilor.

CITIŢI MAI DEPARTE...

MQ-Reaper, spaima teroriştilor

Generalul Soleimani a fost ucis cu rachete „Ninja“, transportate de drona de tip MQ-9 Reaper, scrie Daily Mail. O dronă americană MQ-9 Reaper care nu emite aproape niciun sunet a lansat armele ghidate prin laser, asupra unui convoi format din două maşini, omorându-l pe general, dar şi pe un comandant al miliţiei irakiene, alături de oamenii săi.

Casa Albă a precizat că atacul aerian a fost pus la cale la „ordinul” preşedintelui Donald Trump, care a distribuit o imagine cu steagul american, la câteva ore de la desfăşurarea operaţiunii.Trump a dat ordinul fără să se consulte cu aliaţii vestici, inclusiv cu Marea Britanie sau cu Democraţii. Secretarul de Stat Mike Pompeo a declarat că SUA au făcut o „evaluare bazată pe informaţiile furnizate de serviciile de inteligenţă”, pentru a salva vieţile americanilor din regiune, în contextul semnalelor potrivit cărora Soleimani ar fi pus la cale „în mod activ” atacuri.

Trump a ordonat atacul aerian, după mulţi ani de tensiuni între Washington şi Teheran.

Cel mai mare comandant al armatei iraniene a ajuns la aeroport la primele ore ale dimineţii zilei de ieri, după de deplasare în Siria.

Două SUV-uri Toyota au ajuns la oficial şi acesta a fost întâmpinat de Abu Mahdi al-Muhandis, comandantul adjunct al forţelor de miliţie sprijinite de Iran, care activează în Irak.Cei doi oficiali şi aghiotanţii lor au călătorit în una din maşini, în timp ce bodyguarzii s-au deplasat cu a doua maşină.

Ulterior, în timp ce maşinile traversau o zonă de transport, pe un drum de acces din afara aeroportului, convoiul a fost lovit de patru rachete.

Imaginile camerelor de supraveghere au arătat explozia uriaşă, care a transformat maşinile într-un morman de fiare contorsionate.

Rămăşiţele lui Soleimani au fost identificate pe baza unui inel, pe care acesta îl purta.

Presa iraniană a scris că zece oameni au murit în atacul dronei americane, inclusiv patru oficiali militari iranieni, patru lideri irakieni ai miliţiei şi al-Muhandis.

Foto: DAILY MAIL

Drona ucigaşă a lovit cu 370 km/h (230 mph)

Comandantul miliţiei locale, Abu Muntather al-Hussaini, a declarat că două rachete au lovit maşina în care era Soleimani, în vârstă de 62 de ani şi al-Muhandis, de 66 de ani.

A doua maşină a fost lovită de o singură rachetă. Armele au fost lansate de o dronă MQ-9 „hunter-killer”, lansată de la sediul Comandamentului Central american din Qatar.

Drona este pilotată de doi oameni, de la o distanţă de sute de kilometri şi are o viteză de până la 400 km/h. Drona poate lovi cu precizie „chirurgicală” ţinta, după cum s-a văzut în cazul lui Soleimani.

Drona de 64 milioane de dolari transportă patru rachete ghidate laser Hellfire, cu focoase de 17 kg, care pot distruge un tanc, precum şi bombe de tip Paveway.

Experţii în aviaţie au precizat că drona zboară cu mare discreţie şi victimele nu ar fi avut cum să o audă.

Un ziar din Golf a scris că atacul a fost dat cu rachete modificate de tip „Ninja” Hellfire R9X, ale căror focoase au o „coroană” din lame metalice, care ies automat, în scopul „minimizării daunelor colatorale”.În loc să explodeze, racheta este înarmată cu şase lame lungi, care se extind înainte de impact, penetrând ţintele.

Loviturile cu drone de mare precizie se bazează pe informaţii secrete şi Soleimani a fost ţinut constant sub supraveghere de forţele de securitate americane, saudite şi israeliene.

O sursă a declarat pentru CNN că Soleimani a fost implicat în planificarea unor atacuri asupra obiectivelor americane din mai multe ţări din regiune, inclusiv asupra personalului american.

El ar fi aprobat şi atacurile asupra Ambasadei SUA din Bagdad.

A încălcat Trump regulile când a lansat „atacul secret”?

Democraţii l-au acuzat pe preşedinte că a încălcat protocolul prin lansarea unui atac aerian fără notificarea membrilor din Congres. „Banda celor Opt”, inclusiv Nancy Pelosi, sunt înştiinţaţi de regulă despre acţiunile militare importante, care pot avea consecinţe importante pentru SUA.

Preşedinţii SUA pot acţiona fără aprobarea Congresului, atunci când personalul sau obiectivele SUA în anumite regiuni sunt sub ameninţare iminentă.Generalul, vânat de numeroşi asasini

Soleimani a supravieţuit în faţa multor tentative de asasinat puse la cale de serviciile occidentale, israeliene sau arabe, în ultimii 20 de ani.

Barack Obama şi George W Bush au dat înapoi în planurile de asasinare a lui Soleimani, de teama unor consecinţe grave pentru SUA. Trump nu a ezitat şi a aprobat asasinarea generalului.

Anul trecut, Teheranul ar fi compromis o tentiativă de asasinat pusă la cale de spionii israelieni şi arabi, care au încercat să cumpere o proprietate lângă o moschee construită de tatăl lui Soleimani în oraşul Kerman, pentru a săpa un tunel şi a amplasa bombe sub clădire, care ar fi urmat să explodeze când Soleimani venea la o ceremonie religioasă.

Citește și: