Maria Bîrnaure
61195 vizualizări 18 sep 2017

Mare parte dintre americani se întreabă de ce toate aceste arme sofisticate rămân nefolosite, mai ales că liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, avansează pe drumul său către îndeplinirea unui vis: acela de a construi o armă nucleară capabilă să lovească Statele Unite ale Americii. 

„Data viitoare când Coreea de Nord va lansa o rachetă, în special una care să traverseze teritoriul aliatului nostru, Japonia, sper să o doborâm, transmiţând nord-coreenilor, dar şi altor oameni, precum japonezii, că pot conta pe noi”, a declarat congresmanul Dana Rohrabacher în faţa legiuitorilor americani în cursul acestei săptămâni. 

„Dacă nu demonstrăm că putem folosi forţa, nu există niciun motiv pentru care ei să creadă că o vom face”, a continuat aceasta, potrivit YahooNews. 

Comandamentul american din Pacific a confirmat că racheta lansată vineri a fost una de rază intermediară. Ministerul Apărării de la Seul a apreciat că racheta a călătorit 3.700 de kilometri şi a atins o altitudine maximă de 770 de kilometri. 

Racheta, care a aterizat în Oceanul Pacific, a reprezentat cel mai lung zbor al unui proiectil nord-coreean. 

Cei mai mulţi experţi sunt de părere că SUA ar trebui să răspundă acestor teste, doborând rachetele, tocmai pentru a demonstra că armele antinucleare pe care le deţin sunt de temut. 

De ce nu sunt doborâte rachetele

Atât Statele Unite, cât şi Japonia susţin că pot doborî orice rachetă care va constitui o ameninţare pentru teritoriul lor, însă spun că lansarea care a pornit sirenele de alarmă japoneze nu a îndeplinit pragul necesar pentru folosirea capacităţilor antinucleare. 

Dacă SUA şi aliaţii săi „ar fi determinat un risc iminent, am fi doborât-o”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Rob Manning, amintind de arsenalul bogat al armatei. 

În cazul Japoniei, capacităţile de apărare includ sisteme Patriot, care pot opri rachete de mică altitudine şi rachete de tip SM-3, dezvoltate cu ajutor american, care pot doborî rachete balistice de rază intermediară şi care ajung la altitudini mari. 

Tehnologia este imperfectă, însă Pentagonul a demonstrat că aceasta poate lovi ţinte precum rachetele intercontinentale şi rachetele cu rază intermediară. 

Totuşi, Bruce Kingner, un cercetător din cadrul Heritage Foundation, a explicat că atunci când Coreea de Nord lansează o rachetă deasupra Japoniei, aceasta ajunge la altitudini mai mari decât pot atinge oricare dintre sistemele de apărare antibalistică din apropiere, incluzând sistemul SM-3. 

Totodată, Japonia este o ţară pacifistă, limitată prin Constituţie la a desfăşura acţiuni miliare doar atunci când este vorba despre apărarea proprie. 

Hideshi Takesada, profesor la Universitatea Takushoku şi expert în problematica nord-coreeană şi în apărare, a declarat pentru AFP că Japonia plănuieşte să intercepteze o rachetă balistică atunci când aceasta intră în spaţiul aerian japonez sau atunci când diverse obiecte ajung pe teritoriul ţării. Rachetele lansate recent au zburat mult deasupra Japoniei şi nimic nu a ajuns la sol, astfel că Guvernul nu a dat niciun ordin de apărare.

Cu toate că Japonia dispune de tehnologie antirachetă decentă, este dificil să acopere întreaga suprafaţă a arhipelagului, după cum susţin experţii. 

„De asemenea, este dificil din punct de vedere tehnic să apreciezi în faza incipientă a lansării dacă o rachetă reprezintă o ameninţare directă pentru teritoriul japonez”, a explicat Akira Kato, profesor de politică internaţională la Universitatea J.F. Oberlin din Tokyo. 

Japonia şi SUA nu vor să rişte şi să intercepteze o rachetă care nu reprezintă o ameninţare. O încercare de interceptare ratată ar putea stârni panica, iar Kim Jong-un ar scăpa de orice teamă şi nu şi-ar mai impune nicio limită. 

Tacticile de doborâre a unei rachete balistice

Potrivit The New York Times, Statele Unite au văzut cum racheta lansată vineri era pregătită cu o zi înainte. 

Tehnicile actuale de apărare antirachetă ale SUA se concentrează asupra opririi unei rachete nord-coreeane atunci când aceasta se află la mijlocul zborului sau în timpul stadiului „terminal” al arcului său balistic, atunci când aceasta se îndreaptă spre ţintă.

Pentagonul doreşte, de asemenea, să dezvolte tehnologii care să elimine rachetele în momentul în care acestea părăsesc locul lansării, atunci când ele se află în aşa-numita „fază de creştere”. În acest moment al lansării racheta este mult mai vulnerabilă. 

Totodată, forţele americane de apărare fac cercetări şi în zona cibernetică, analizând posibilităţile de lansare a unor atacuri cibernetice, prin controlul unor lasere şi drone capabile să doboare racheta balistică la scurt timp după lansarea ei.

Citește și: