Mihai Draghici
Bianca Pavaluca
1519 vizualizări 27 iun 2018

Nava umanitară Lifeline, la bordul căreia se află 230 de migranţi, a primit miercuri permisiunea să acosteze în unul dintre porturile din Malta, după cinci zile de aşteptare, relatează BBC şi Reuters.

Prim-ministrul maltez, Joseph Muscat, a anunţat că atât Malta, cât şi alte şapte state europene vor prelua migranţii de pe nava Lifeline. Aceasta urmează să ajungă în port în această seară.

Printre ţările care au acceptat să accepte migranţii se numără Franţa, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Irlanda, Belgia şi Franţa.

„Lifeline va primi permisiunea să intre într-unul dintre porturile malteze, unde vor începe procedurile de identificare, de verificare a eligibilităţii pentru azil şi transportarea lor către celălalte ţări”, a declarat prim-ministrul.

„Guvernul maltez a decis să ia atitudine înainte ca situaţia să se transforme într-o criză umanitară”, a adăugat acesta, menţionând că Malta nu era obligată din punct de vedere legal să preia migranţii de pe navă.

De asemenea, acesta a ţinut să sublinieze faptul că acest lucru se va întâmpla doar o dată. În timp ce peste 650.000 de migranţi au ajuns în Italia în ultimii patru ani, Malta a permis accesul în ţară doar celor care aveau nevoie imediată de îngrijiri medicale.

Momentan, nava se află pe coasta de est a Maltei. Marţi seară, echipajul navei umanitare Lifeline a comunicat că autorităţile din Malta nu permit intrarea în niciun port, deşi premierul Italiei, Giuseppe Conte, anunţase contrariul.

Citește și: