Silviu Bănilă
763 vizualizări 28 aug 2018

Exerciţiul militar, denumit Vostok-2018 (Est-2018), va implica şi TOATE unităţile de aviaţie ale Rusiei, a transmis Serghei Şoigu, ministrul Apărării. Acestea vor fi cele mai ample exerciţii militare din ultimii 37 de ani, transmite Daily Mail.

Exerciţiile Vostok-2018 se vor desfăşura între 11-15 septembrie, alături de China şi Mongolia. „Va fi o reeditare a exerciţiului Zapad-81, dar la o scară mai mare”, a declarat Şoigu, făcând referire la antrenamentele din 1981, din Europa de Est.

El a spus că „peste 1.000 de avioane, aproape 300.000 de soldaţi şi aproape toate unităţile detaşate în parte centrală şi estică vor participa la exerciţii.

„Imaginaţi-vă 36.000 de piese ale unui puzzle militar, care se deplasează în acelaşi timp - tancuri, vehicule blindate, vehicule de infanterie. Toate acestea în condiţii cât mai apropiate de condiţiile unui război real”, a spus Şoigu.

Potrivit agenţiei Tass, Forţele Armate Ruse numără 1,9 milioane persoane, dintre care 1,01 milioane persoane se află în serviciul militar.

Moscova a anunţat că la exerciţiul Zapad-2017, desfăşurat alături de Belarus şi alte regiuni ale Rusiei, au participat 12.700 de soldaţi.

NATO a susţinut însă că Rusia a subevaluat prezenţa la exerciţiile sale, la care ar fi luat parte peste 100.000 de soldaţi.

Armata rusă şi-a extins atât obiectivele, cât şi frecvenţa manevrelor, în contextul tensiunilor cu Vestul. De asemenea, Rusia şi-a îmbunătăţit relaţiile militare cu China.

Moscova şi Beijingul au realizat o serie de exerciţii militare în comun, inclusiv în Marea Chinei de Sud şi antrenamente navale în zona baltică, în vara anului trecut.

Cele două state au încheiat ceea ce numesc un „parteneriat strategic”, experimându-şi opoziţia faţă de lumea „unipolară” - în care SUA deţin dominaţia globală.

În septembrie, China va trimite peste 3.000 de soldaţi pentru Northern Theatre Command, precum şi 30 de avioane şi elicoptere, care vor participa la ampla simulare de război.

Citește și: