Bianca Pavaluca
332 vizualizări 3 iul 2019

Într-o conferinţă telefonică cu mai mulţi jurnalişti ruşi, Peskov a transmis că este „perfect normal” să menţină detaliile incidentului confidenţiale, deoarece este „în interesul ţării şi a securităţii statului”. Autorităţile au făcut publică moartea celor 14 persoane la o zi după incident.

„Nu este nimic ilegal. Decizia corespunde legislaţiei Rusiei privind secretele de stat”, a declarat Peskov, menţionând că echipajul „a acţionat eroic pentru salvarea submarinului.

Purtătorul de cuvânt a refuzat să ofere detalii privind submarinul, precum numele sau modelul acestuia, precum şi care era misiunea echipajului sau dacă submarinul funcţiona cu un reactor nuclear.

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat de incident şi a transmis condoleanţe familiilor victimelor. De asemenea, a anunţat că nouă membri decedaţi ai echipajului vor primi titlul onorific de Erou al Federaţiei Ruse.

Conform unor informaţii neconfirmate apărute în presa rusă, cel puţin cinci persoane au supravieţuit în urma incendiului şi au fost transportate la spital. De asemenea, submarinul ar fi fost alimentat nuclear şi purta numele de AS-12 Losharik.

Ministerul Apărării din Rusia a făcut public incidentul marţi şi a transmis că cele 14 persoane au murit intoxicate cu fum, iar submarinul era unul de cercetare şi făcea măsurători în apele teritoriale ale Rusiei. Incidentul a avut loc luni, în zona Severomorsk (Murmansk), în apropiere de Marea Barents.

Citește și: