Departamentul Externe
566 vizualizări 4 ian 2020

Tânăra Indina Mac Donell a postat pe Facebook imagini de la teriilul incenidu în care o mare parte din locuinţa ei a ars. Tânăra a încercat să participe la stingerea incendiului, utilizând un furtun de grădină. În înregistrările pe care fata le-a postat pe Facebook , se aud strigătele disperate ale acesteia: „Tată!!!! O, Doamne! Nu, nu, nu! Arde casa! Nu pot să respir!”.

„Înregul oraş este devastat. Totul a ars. La fiecare câteva minute poţi auzi copaci căzând”, a descris tânăra situaţia.

Două persoane au murit în urma incendiilor de vegetaţie care au ieşit sâmbătă de sub control pe coasta de est a Australiei, alimentate de temperaturile în continuă creştere şi vânturile puternice, pompierii intervenind pentru a salva vieţi şi proprietăţi, potrivit Reuters. În total, numărul victimelor a ajuns la 23.

Pe insula Kangaroo din sudul Australiei, un loc popular de vacanţă din apropiere de coastă, două persoane au murit. Astfel, în această săptămână, la nivel naţional, numărul victimelor a crescut la 12.

De asemenea, în statul Victoria 21 de persoane sunt în continuare dispărute, în scădere de la 28 raportate vineri.

"Numărul deceselor la nivel naţional din sezonul actual de incendii, care a început în septembrie, este de 23", a declarat premierul Scott Morrison.

Autorităţile au declarat că situaţia ar putea fi mai gravă decât marţi, când incendiile au ars suprafeţe imense de pădure şi au obligat mii de localnici şi turişti să caute refugiu pe plaje.

Guvernul a anunţat o convocare fără precedent a rezerviştilor din cadrul armatei pentru a sprijini pompierii, precum şi alte resurse, inclusiv o a treia navă echipată pentru dezastre şi ajutor umanitar.

„Situaţia începe să se deterioreze rapid în sudul NSW. Căldura şi vântul se dezvoltă, ceea ce creşte activitatea de incendiu”, a transmis Biroul de Meteorologie pe Twitter.

Sâmbătă s-au înregistrat peste 130 de incendii în NSW, multe scăpate de sub control, iar în Victoria au existat recomandări de evacuare pentru şase incendii, mesaje de avertizare pentru alte 11 focare şi alte zeci care încă ard.

„Există o serie de incendii mari şi periculoase care ard în NSW, care reprezintă o ameninţare serioasă pentru viaţa oamenilor”, a comunicat Serviciul de Pompieri Rurali din cadrul NSW.

În Victoria, autorităţile au îndemnat oamenii să evacueze zonele în care a fost declarată stare de dezastru şi zeci de mii de persoane din 100.000 estimate au plecat pentru siguranţă.

„Dar mai există populaţii semnificative în aceste zone”, a declarat Graham Ashton, comisar şef al Poliţiei din Victoria. Cei care au rămas au avut nevoie să monitorizexe în permanenţă anunţurile de urgenţă şi aplicaţiile de urmărire a incendiilor, a spus el.

Citește și: