Marian Avram
6060 vizualizări 16 sep 2017

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a promis, sămbătă, că Phenianul îşi va atinge obiectivele nucleare, care au ca scop echilibrarea puterii militare a Statelor Unite, relatează agenţia de presă nord-coreeană KCNA, citată de BBC News.

Potrivit liderului de la Phenian, programul nuclear al Coreei de Nord are scopul de a ”echilibra” forţa militară a Statelor Unite.

Declaraţiile lui Kim Jong-un vin la o zi după ce Phenianul a lansat o nouă rachetă balistică ce a traversat spaţiul aerian al Japoniei. Proiectilul lansat ar fi mai dezvoltat decât cele testate anterior, atingând o distanţă considerabil mai mare.

”Trebuie să le arătăm clar şoviniştilor marii puteri (n.red.: Statelor Unite) cum statul nostru îşi atinge obiectivul de a ajunge o forţă nucleară, în pofida sancţiunilor şi blocadelor economice nesfârşite”, a afirmat liderul nord-coreea, citat de KCNA.

Kim Jong-un a precizat că obiectivul Phenianului este de ”a stabili un echilibru de forţe în raport cu SUA”, adăugând că vrea să îi determine pe liderii americani să nu îndrăznească să vorbească despre opţiuniea militară când vine vorba de Coreea de Nord.

Trump: Statele Unite şi aliaţii noştri nu vor fi niciodată intimidaţi

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a afirmat, sâmbătă, că este convins că opţiunile SUA în privinţa Coreei de Nord sunt ”eficiente şi copleşitoare”, adăugând că opţiunea militară poate reprezenta o soluţie pentru rezolvarea crizei

Prezent la baza aeriană Andrews, aflată în proximitatea Washingtonului, Trump a afirmat că opţiunile militare ale SUA ar fi ferme, dacă ar fi necesare să răspundă pericolelor venite dinspre Coreea de Nord.

”Statele Unite şi aliaţii noştri nu vor fi niciodată intimidaţi. Ne vom apăra oamenii, ţara şi civilizaţia noastră de oricine îndrăzneşte să ne ameninţe stilul de viaţă. Asta include regimul Coreei de Nord, care şi-a arătat din nou dispreţul total faţă de vecinii săi şi faţa de întreaga comunitate globală”, a declarat preşedintele american.

”După ce v-am văzut capabilităţile şi angajamentul, sunt mai încrezător decât oricând că opţiunile noastre militare pentru a aborda această ameninţare sunt atât eficiente, cât şi copleşitoare”, le-a spus Trump militarilor americani de la baza aeriană Andrews.

Comentariile preşedintelui SUA vin după ce H.R. McMaster, consilierul său pe probleme de securitate, a reafirmat teza că Washingtonul dispune de opţiuni militare pentru rezolvarea problemei nord-coreene.

”Pentru cei care au comentat despre lipsa unei opţiuni militare, vă spun că există o astfel de opţiune”, a declarat McMaster, menţionând că aceasta nu este calea preferată a Washingtonului pentru a face faţă agresivităţii nord-coreene.

Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU, a transmis şi ea un avertisment Phenianului, afirmând că este dispusă să îl lase pe secretarul Apărării James Mattis să se ocupe de ameninţarea nord-coreeană, în cazul în care sancţiunile nu vor funcţiona.

Coreea de Nord a lansat, vineri, o rachetă balistică ce ar fi traversat spaţiul aerian al Japoniei, la doar trei zile după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian.

Citește și: