Silviu Bănilă
Bianca Pavaluca
923 vizualizări 24 iul 2018

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu l-a criticat pe preşedintele Turciei, Recep Tayip Erdogan, după ce acesta a numit Israelul „cea mai fascistă şi rasistă ţară” din lume şi a comparat liderii politici israelieni cu Hitler, relatează BBC.

Într-un discurs adresat partidului islamist AKP, Erdogan a criticat legea controversată adoptată de Israel săptămâna trecută, care caracterizează ţara ca fiind în principal stat evreu.

„Măsura aceasta a arătat că Israelul este cel mai Sionist, fascist şi rasist stat”, a declarat Erdogan.

„Nu există nicio diferenţă între obsesia lui Hitler pentru rasa ariană şi părerea Israelului că teritoriul său e menit doar pentru evrei”, a adăugat acesta.

„Spiritul lui Hitler, care a dus lumea la o catastrofă imensă, şi-a găsit locul printre unii dintre liderii israelieni”, a menţionat Erdogan.

Într-o postare pe Twitter, Netanyahu a răspuns acuzaţiilor preşedintelui Erdogan, acuzându-l că a „masacrat sirienii şi kurzii şi a încarcerat zeci de mii de cetăţeni”.

De asemenea, premierul israelian a declarat că sub conducerea lui Erdogan, Turcia a devenit „o dictatură întunecată, în timp ce Israelul menţine drepturi egale pentru toţi cetăţenii”.

„Faptul că marele democrat Erdogan atacă legile Israelului este cel mai mare compliment”, a adăugat acesta.

Nu este prima dată când Erdogan a lansat atacuri verbale asupra Israelului. La începutul acestui an, Erdogan l-a numir pe Netanyahu „terorist”.

La această critică, Netanyahu a răspuns spunând că Israelul „nu va primi lecţii de moralitate de la cineva care a bombardat ani la rând civili nevinovaţi”.

Cele două ţări au o relaţie tensionată. Deşi au fost aliaţi apropiaţi, Turcia a rupt relaţiile diplomatice cu Israelul în anul 2010, după ce zece activişti pro-palestinieni din Turcia au fost ucişi în conflicte cu comandanţii israelieni. După acest eveniment, relaţiile diplomatice au fost reluate abia în anul 2016.

Conflictul actual a început în anul 2017, în luna mai, când cele două ţări au expulzat diplomaţii în urma unei dispute cauzate de faptul că Israelul a ucis mai mulţi palestinieni în timpul protestelor de la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel.

Grupurile pentru apărarea drepturilor omului au acuzat armata israeliană ca a folosit forţă excesivă. Autorităţile din Israel au declarat că au deschis focul pentru auto-apărare.

Liderul turc a folosit aceste cuvinte ca răspuns la noua lege a „statului-naţiune” Israel. Erdogan spune că Israelul este cea mai sionistă, rasistă şi fascistă ţară din lume, scrie The Daily Star.

Erdogan susţine că noua lege legitimizează acţiunile ilegale şi opresive.

Noua lege „stat-naţiune” a fost criticată dur de unele voci pentru că elimină efectiv soluţia „celor două state”, în contextul conflictului de durată dintre Israel şi Palestina.

Palestinienii au ameninţat că vor merge la Curtea Penală Internaţională şi ONU, pentru a protesta împotriva noii legislaţii israeliene.

Citește și: