Marinela Sarbu
138 vizualizări 13 dec 2019
Echipa militară din Noua Zeelandă care a aterizat vineri pe Insula Albă a recuperat şase din cele opt cadavre găsite în urma erupţiei vulcanice de săptămâna aceasta şi se pregătesc să le trimită înapoi în capitala Wellington, a informat poliţia neozeelandeză într-un comunicat, potrivit Reuters.
 
Operaţiunea cu risc ridicat de pe Insula Albă, situată la aproximativ 50 de kilometri în largul coastei de est a Insulei de Nord a Noii Zeelande a început după ora 6 dimineaţa (joi 1700 GMT), în ciuda riscului unei joi erupţii vulcanice.
 
„Şase corpuri au fost pregătite pentru a ridicate de pe Insula Albă şi procesul de transportare a acestora către HMNZS Wellington cu elicopterul a început”, a declarat comandantul Serviciului de Operaţiuni Naţionale, John Tims, în ultima sa declaraţie. HMNZS este o navă de patrulare off-shore din Wellington.
 
Vremea, starea mării şi condiţiile de pe insulă au fost bune, a anunţat poliţia, însă operaţiunea a durat mai mult decât era de aşteptat din cauza echipamentului de protecţie pe care echipa de recuperare îl purta.
 
„Vulcanul se comportă bine”, a declarat jurnalistilor adjunctul poliţiei, Mike Clement.
 
Vulcanul, o destinaţie turistică populară pentru excursii de o zi, a erupt luni, aruncând cenuşă şi nori de fum peste insulă. Numărul morţilor este de opt, cei aflaţi încă pe insulă sunt clasificaţi oficial ca dispăruţi până când vor fi identificaţi oficial.
 
Autorităţile din Noua Zeelandă vor reveni în curând pentru recupereare a două corpuri rămase pe insula vulcanică, anunţă ministrul australian de Externe.
 
Payne a declarat că echipa militară nu este în măsură să recupereze celelalte două corputi din cauza constrângerilor legate de echipament, dar echipa se va întoarce imediat ce se va putea.
 
Mmotivul pentru care cele două corpuri rămân pe insulă: "Datorită limitărilor echipamentelor şi necesităţii de a finaliza operaţiunea într-o anumită perioadă de timp".
 
„Autorităţile din Noua Zeelandă au indicat că vor reveni imediat ce este posibil”, a dăugat Payne.
 
Pe insulă în momentul erupţiei se aflau 47 de turişti, dintre care 24 erau din Australia, nouă din Statele Unite, cinci din Noua Zeelandă, patru din Germania, două din China şi Marea Britanie şi unul din Malaezia.

 

 

Citește și: