Sorin Bogdan
Bianca Pavaluca
2029 vizualizări 20 ian 2019

Bilanţul exploziei de la conducta din care oamenii furau combustibil lângă oraşul mexican Tlahuelilpan a ajuns la 70 de morţi, însă alte zeci de persoane sunt în stare gravă în spitale. Imagini cutremurătoare, cu oameni alergând cuprinşi de flăcări au apărut în mediul online.

Sute de localnici s-au adunat cu butoaie, pentru a strânge combustibilul dintr-o conductă spartă de hoţi în regiunea Hidalgo, din centrul Mexicului. 

Citeşte şi BALc

Prin gaura din conductă, carburantul ţâşnea la o înălţime de 10 metri. Şanţul de scurgere în care se afla ţeava era plin de gazolină.

În jurul orei 17:00, când a ajuns Armata, era sute de oameni la faţa locului. Militarii fuseseră alertaţi de un apel la numărul de urgenţă 911, că se simte un puternic miros de benzină în zonă.

Degeaba i-au avertizat că e pericol de explozie, se adunau tot mai mulţi oameni, care văzuseră clipurile postate de reţelele de socializare. Îşi înmuiau tricourile în şanţul plin cu gazolină şi le storceau în butoaie.

La 19:08, s-a produs explozia! O limbă de foc s-a întins instantaneu de-a lungul şanţului conductei şi aerul s-a umplut de urlete şi miros de carne arsă.

”Era un torent de foc care năvălea cu viteză peste câmpul îmbibat de benzină,” povesteşte un martor ocular. ”Oamenii alergau arzând, strigând cu disperare după ajutor.”

Patru ore şi jumătate s-au luptat pompierii să controleze incendiul, în timp cu cordoanele de militari ţineau departe localnicii înnebuniţi de durere care veniseră să-şi caute rudele.

”Fac apel la populaţie să nu mai fie complice în furtul de combustibil. Pe lângă faptul că este ilegal, vă pune viaţa în pericol. Ce s-a întâmplat azi în Tlahuelilpan nu ar trebui să se repete”, a transmis Omar Fayad, guvernatorul regiunii Hidalgo.

Noul preşedinte mexican Andres Manuel Lopez Obrador a lansat o ofensivă împotriva furturilor de combustibil, despre care autorităţile spun că produc statului pagube de peste 3 miliarde de dolari pe an.

 

Citește și: