Bianca Pavaluca
171 vizualizări 11 sep 2019

Fostul ministru german al Apărării a numit trei vicepreşedinţi „executivi” seniori sub comanda sa pentru a gestiona politici importante, precum cele de mediu, digitale şi industriale în următorii cinci ani.

Ursula von der Leyen a numit-o în funcţia de comisat pe Margrethe Vestager, care a pornit o campanie împotriva giganţilor tehnologici din Statele Unite pentru practici incorecte.

De asemenea, Ursula von der Leyen l-a numit pe fostul prim-ministru olandez Frans Timmermans, care a luptat în comisia actuală pentru respectarea statului de drept, pentru portofoliul de combatere a problemelor de mediu.

Italia, al cărei buget a fost subiectul multor conflicte cu Bruxellesul, a primit portofoliul economic, iar Franţa va avea portofoliile de apărare şi reforme industriale.

Printre principalii comisari din viitoarea Comisie Europeană se numără:

Margrethe Vestager, politician liberal danez în vârstă de 51 de ani, va ocupa funcţia de vice-preşedinte executiv în domeniul digital. Numită de preşedintele american Donald Trump „doamna cu taxele”, Vestager a primit funcţia de comisar datorită politicilor sale privind regulile de competiţie la nivelul UE în domeniul tehnologic.

Vestager a fost atât lăudată cât şi criticată în Statele Unite, pentru modul în care a oferit amenzi de miliarde de dolari giganţilor tehnologici americani, printre care o amendă de opt miliarde de dolari pentr Google, precum şi pentru faptul că a ordonat companiei Apple să plătească 13 miliarde de dolari Irlandei, sub formă de taxe.

Frans Timmermans, în vârstă de 58 de ani, a fost numit în funcţia de vicepreşedinte executiv pentru mediu. Fostul prim-ministru danez îşi va păstra rolul formal de a doua persoană din Comisia Europeană, dar acum face parte din echipa de trei persoane care se vor afla sub coordonarea directă a Ursulei Von der Leyen. Timmermans a candidat pentru funcţia deţinută momentan de Jean-Claude Juncker, dar a fost blocat ulterior de liderii europeni.

Paolo Gentiloni, în vârstă de 64 de ani, va fi comisarul pentru economie. Fostul prim-ministru al Italiei este una dintre cele mai importante figuri din actuala Comisie Europeană. Gentiloni, politicial pro-european de centru-stânga, a ocupat de asemenea funcţia de ministru de Externe în Guvernul condus de Matteo Renzi.

Phil Hogan, în vârstă de 59 de ani, a fost numit în funcţia de comisar pentru comerţ, fiind una dintre puţinele surprize sesizate în Comisia alcătuită de Von der Leyen. Actual ministru al Agriculturii în Irlanda, Hogan a fost un negociator-cheie în ultimii cinci ani cu Uniunea Europeană, pe probleme legate de comerţ. Acesta a lucrat alături de Cecilia Malmstrom pentru a încheia acorduri comerciale cu Japonia şi cu grupul Mercosur.

Margaritis Schinas, în vârstă de 57 de ani, va ocupa funcţia de vicepreşedinte şi comisar pentru „Protejarea stilului de viaţă european”. Grecul Schinas este o figură cunoscută în Bruxelles, fiind fostul purtător de cuvânt al fostei comisii. Numirea sa în funcţie a generat controverse, Schinas urmând să se ocupte de probleme legate de securitate, migraţie, câmpul muncii şi educaţie.

Vera Jourova şi Didier Reynders vor ocupa funcţia de comisari pentru justiţie. Portofoliul privind respectarea statului de drept va fi gestionat de ambii comisari: Jourova, comisar ceh în vârstă de 55 de ani, va fi vicepreşedinte responsabil de transparenţă, iar Reynders, în vârstă de 61 de ani, va fi comisar pentru justiţie.

Laszlo Trocsanyi, în vârstă de 63 de ani, a fost numit în funcţia de comisar pentru expansiune. Politicianul ungar a fost criticat de opoziţia din ţara sa, care l-a numit „o alegere complet inacceptabilă”.

Sylvie Goulard, în vârstă de 54 de ani, va fi comisarul pentru piaţa unică şi apărare. Fost politician liberal, Goulard a fost angajată a Băncii Franţei în ultimii doi ani. Aceasta a coordonat mai multe reforme economice ale UE în urma crizei financiare.

Foto: Hepta

Citește și: