Departamentul Externe
4070 vizualizări 23 aug 2018

"Aceste protocoale secrete, ascunse poporului român şi Comisiei pentru controlul asupra SRI, constituie un acord secret pentru destabilizarea sistemului statului de drept prin transformarea agenţilor serviciilor de informaţii în agenţi ai sistemului judiciar. Subminează integritatea şi independenţa sistemului judiciar prin ajutarea în mod incorect a procurorilor şi prin compromiterea independenţei magistraţilor. Aceste acorduri secrete au generat în mod justificat consternare în România, în Uniunea Europeană şi în Statele Unite", afirmă Louis Freeh într-un interviu acordat revistei Forbes.

România ar trebui să aplice o serie de măsuri pentru relansarea sistemului statului de drept, afectat de acuzaţiile privind abuzuri comise în acţiunile de combatere a corupţiei, afirmă expertul american Louis Freeh.

Louis Freeh a elaborat un plan care conţine cinci recomandări adresate României, pentru remedierea situaţiei în contextul criticilor privind existenţa protocoalelor secrete între Serviciul Român de Informaţii (SRI), Parchetul General şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

El recomandă Guvernului României şi Parlamentului aplicarea următoarelor măsuri pentru remedierea a ceea ce numeşte "criza gravă a statului de drept".

1) Asumarea angajamentului investigării penale şi instrumentării actelor de corupţie, prin respectarea în totalitate a cadrului legal;

2) Facilităţi pentru persoanele care au fost condamnate fără respectarea procedurilor juridice, pe baza probelor insuficiente sau nelegale sau în virtutea judecătorilor controversaţi menţionaţi în protocoale;

3) Formarea unei comisii independente din care să facă parte judecători de renume internaţional şi experţi judiciari care să investigheze protocoalele secrete, să examineze activităţile Parchetului General, ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi ale Serviciului Român de Informaţii, după care să prezinte recomandări pentru reforme;

4) Un angajament al Guvernului pentru identificarea judecătorilor care au fost subiecte ale "dosarelor" create prin protocoale şi revizuirea acuzaţiilor;

5) Crearea unor oficii de responsabilitate profesională pentru Parchetul General, DNA şi SRI, în scopul analizării plângerilor care vizează aceste instituţii şi instituirii unor standarde de conduită şi responsabilitate.

Louis Freeh, în vârstă de 68 de ani, a fost director FBI în perioada 1993-2001, iar acum este consultant judiciar independent, având propria firmă - FGIS.

În perioada de opt ani în care  Freeh a fost directorul FBI, el a trimis un mesaj angajaţilor Biroului Federal de Investigaţii cu privire la valorile esenţiale ale agenţiei. Valori pe care şi România le-ar dori notate în biroul fiecărui angajat al Serviciului Român de Informaţii, indiferent de grad şi de funcţie.

Respectarea riguroasă a Constituţiei Statelor Unite.

Respectarea demnităţii tuturor celor pe care îi protejăm.

Compasiune.

Corectitudinea.

Integritate personală fără compromisiuri şi integritate instituţională.

Responsabilitate prin asumarea răspunderii pentru acţiunile şi deciziile noastre şi consecinţele acţiunilor şi deciziilor noastre.

"Noi, cei care veghem la protejarea legii, nu trebuie doar să ne supunem legii. Avem o obligaţia de a impune un exemplu moral pe care cei pe care îi protejăm îl pot urma."

 

 

Citește și: