Bianca Pavaluca
1143 vizualizări 5 sep 2019

Surse din cadrul Ministerului Apărării au precizat, pentru Mediafax, că un militar din România a murit, joi, în urma unei explozii în Kabul.

Militarul român mort în Kabul va fi decorat de Iohannis cu Ordinul Naţional „Steaua României”

Preşedintele Klaus Iohannis a decis, joi, să-l decoreze post-mortem pe militarul român ucis joi într-un atentat în Kabul cu Ordinul Naţional „Steaua României”. 

Citeşte continuarea...

Cine este militarul român căzut la datorie în Afganistan

Militarul român care şi-a pierdut viaţa joi, 5 septembrie, în Afganistan este caporalul clasa a III-a Cipirian-Ştefan Polschi, care îndeplinea funcţia de şofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN). 

Citeşte continuarea...

Cel puţin 10 persoane au murit în urma atentatului din Kabul

Cel puţin 10 persoane au murit şi alte 42 au fost rănite în urma atentatului produs joi în capitala afgană Kabul, în apropierea sediilor ambasadei Statelor Unite şi misiunii NATO, au anunţat oficialii locali, citaţi de Reuters.

Dăncilă: Ne obligă să luptăm împotriva terorismului

Premierul Viorica Dăncilă a transmis condoleanţe familiei militarului român care a murit joi în Kabul, Afganistan. Şeful Executivului a precizat că acest eveniment tragic obligă statul român să continue lupta împotriva terorismului.

„Condoleanţe familiei soldatului român căzut astăzi la Kabul şi tuturor celor care au pierdut pe cineva. Este încă o tragedie, încă un eveniment cumplit care ne îndurerează, ne zdruncină, dar ne şi obligă, în egală măsură, să continuăm să condamnăm şi să luptăm cu toate forţele împotriva terorismului, acest flagel menit să semene ură şi teamă. Sunt cu sufletul alături de cei aflaţi în durere şi reiterez ferm sprijinul Guvernului României pentru acţiunile de instaurare a păcii şi stabilităţii în Afganistan”, a scris Viorica Dăncilă, pe Facebook.

MApN: Militarul român a murit în timpul unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone

Ministerul Apărării anunţă, oficial, că un militar român a murit, joi, în Afganistan, în timpul unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone din Kabul.

„Un militar român şi-a pierdut viaţa astăzi, 5 septembrie, în jurul orei 11.40, ora României, în Afganistan, în timpul executării unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone din Kabul”, anunţă Ministerul Apărării, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, informaţii suplimentare referitoare la identitatea militarului vor fi difuzate după anunţarea familiei acestuia, conform procedurilor în vigoare.

„Conducerea Ministerului Apărării Naţionale îşi exprimă regretul pentru moartea militarului român şi este alături de familia îndoliată”, mai arată MApN.

Iohannis: Armata merită recunoştinţa tuturor românilor

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe familiei miliatarului român care a murit joi în Afganistan, Kabul. Şeful statului a afirmat că Armata României va continua să fie o instituţie fundamentală naţiunii, care merită recunoştinţa şi preţuirea tuturor românilor.

„Îmi exprim întreaga compasiune pentru pierderea vieţii militarului român, care a decedat, în această dimineaţă, în Kabul, Afganistan, în urma unui atentat terorist executat cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra autovehiculului pe care-l conducea. Armata României este şi va continua să fie o instituţie fundamentală a naţiunii noastre, care merită recunoştinţa şi preţuirea tuturor românilor şi care-şi va face în continuare datoria, alături de aliaţii şi partenerii noştri, pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”, este mesajul lui Klaus Iohannis, transmis prin Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a afirmat că militarii din Afganistan sunt o dovadă a statutului României de furnizor de securitate şi stabilitate.

„Prezenţa militarilor români în Afganistan, ca şi în alte teatre de operaţii, este o dovadă a statutului României de furnizor de securitate şi stabilitate şi o componentă importantă a apartenenţei noastre la comunitatea euroatlantică. Transmit condoleanţe familiei îndoliate şi le sunt alături în aceste momente dureroase”, se mai arată în comunicatul de presă remis Mediafax.

Leş: Ştim că situaţia din Green Zone e sensibilă

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat după ce a murit, joi, un militar român în Kabul, că Green Zone, unde s-a petrecut explozia, este o zonă „extrem de sensibilă” şi ne putem aştepta la astfel de situaţii, mai ales că astfel de atacuri au loc unul după altul.

„Este tot în Green Zone (atacul, n.r.). Era o misiune de patrulare, un convoi. Se pare că era o maşină capcană care era încărcată cu explozibil”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş, la Digi24,

Potrivit ministrului, misiunile de patrulare sunt organizate în aşa fel încât militarii să fie „pregătiţi pentru orice”.

„Misiunile se organizează şi se fac în aşa fel să fie pregătiţi pentru orice. Din păcate, aceste evenimente au loc unul după celălalt, ştim că situaţia din zona respectivă este una extrem de sensibilă, şi ne putem astepta şi la astfel de situaţii”, a spus Leş.

Întrebat dacă militarii români sunt protejaţi în Afganistan, ministrul a spus: „Sunt protejate (trupele române, n.r), suntem echipaţi. Dar nu asta e situaţia, pentru că nu vorbim de pierderi doar în rândul trupelor româneşti. Sunt 10 morţi din ceea ce se discută la acest moment. Nu avem informaţiile complete. Este o situaţie de conflict, sunt teatre de operaţii, aşa cum îi şi spune, din păcate se întâmplă astfel de lucruri”.

Birchall: Să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru ca astfel de acte abominabile să înceteze

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a transmis condoleanţe familiei militarului român care a murit joi în Afganistan, Kabul, spunând că trebuie făcut tot ceea ce este posibil pentru ca astfel de acte abominabile să înceteze.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a transmis condoleanţe familiei militarului român care şi-a pierdut viata în atacul terorist din Kabul şi a spus că în faţa ameninţărilor teroriste avem obligaţia să „acţionăm coeziv, prin politici de securitate coordonate la nivel european şi internaţional”.

„Condoleanţe familiei militarului român care şi-a pierdut viata în atacul terorist din Kabul. În faţa ameninţărilor teroriste, avem obligaţia să acţionăm coeziv, prin politici de securitate coordonate la nivel european şi internaţional. Avem datoria de a oferi copiilor noştri şi generaţiilor viitoare o lume mai bună, fără conflicte absurde care curmă vieţi şi distrug familii nevinovate, o lume sub semnul păcii şi toleranţei. Trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru ca astfel de acte abominabile să înceteze să mai facă parte din viaţa noastră şi, totodată, să luptăm cu toată puterea împotriva terorismului şi a ororilor pe care, din păcate, acest flagel contemporan le provoacă încă”, a scris Birchall pe pagina sa de Facebook.

Birchall a mai transmis familiei putere să treacă peste această tragedie.

Fifor: Războiul împotriva terorismului a cerut din nou sacrificiu de sânge românesc

Războiul împotriva terorismului a cerut din nou sacrificiu de sânge românesc, a spus, joi, ministrul de Interne, Mihai Fifor, după moartea militarului român în timpul unei misiuni în Kabul, Afganistan. Fifor a transmis condoleanţe familiei.

„Încă o veste tragică din Afganistan, unde războiul împotriva terorismului a cerut din nou sacrificiu de sânge românesc. Un militar al Armatei României a căzut astăzi la datorie, într-un atac violent şi absurd, la Kabul”, a scris, joi, ministrul de Interne, Mihai Fifor, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul a afirmat că „înţelegem, iată, încă o dată, cât de greu se apără şi se păstrează libertatea oriunde în lume”.

Fifor a trasmis condoleanţe familiei militarului şi a spus că acesta a murit eroic, „în numele României”.

„Militarul nostru a murit eroic, în numele României, o ţară care şi-a asumat cu responsabilitate şi determinare contribuţia la acest efort vital pentru întreaga lume. Transmit cele mai sincere condoleanţe familiei îndoliate”, a mai scris Fifor pe pagina sa de Facebook.

USR: Comunitatea internaţională trebuie să ia măsuri urgente pentru detensionarea situaţiei din Kabul

USR a reacţionat, joi, după ce un militar român a murit în Kabul, Afganistan. Formaţiunea politică precizează că este nevoie din ce în ce mai mult de o politică coerentă şi incisivă la nivelul UE şi NATO în ce priveşte soluţionarea conflictului afgan,cât şi în privinţa luptei împotriva terorismului.

„Comunitatea internaţională trebuie să ia de urgenţă măsuri pentru detensionarea situaţiei din Kabul. Din păcate, încă un român a căzut victimă terorismului. Condoleanţe familiei şi cinste tuturor militarilor şi diplomaţilor români care îşi riscă viaţa în fiecare zi în Afganistan. Perpetuarea actelor de terorism şi a violenţei extreme în Kabul sunt semnale îngrijorătoare în ce priveşte evoluţia conflictului din Afganistan. Avem nevoie din ce în ce mai mult de o politică coerentă şi incisivă la nivelul UE şi NATO în ce priveşte atât soluţionarea conflictului afgan şi a altor situaţii de conflict şi criză din Orientul Mijlociu, cât şi în privinţa luptei împotriva terorismului”, au scris, joi, pe Facebook, reprezentanţii USR.

Ştirea iniţială

O maşină încărcată cu explozibil a fost detonată joi în estul capitalei afgane Kabul, în apropierea zonei în care se află misiunile diplomatice străine, printre care ambasada Statelor Unite şi sediul misiunii NATO, au anunţat oficialii locali, citaţi de Associated Press.

Cel puţin trei persoane au murit şi alte 30 au fost rănite, a transmis directorul spitalului la care au fost transportate victimele.

Firdaus Faramarz, purtător de cuvânt al poliţiei din Kabul, a anunţat că explozia a avut loc în Districtul Nouă al Poliţiei şi cel mai probabil a vizat zona Shashdarak, în care se află sediile serviciilor naţionale de securitate din Afganistan.

 

 

 

Ministerul de Interne a transmis că maşina a explodat pe o stradă principală şi autorităţile au izolat zona.

Nicio grupare teroristă nu a revendicat momentan atacul.

 

 

 

Incidentul de joi a fost al doilea atac major din Kabul produs săptămâna aceasta, în timpul în care un emisar al Statelor Unite se află în capitala afgană pentru discuţii de pace cu oficialii talibani.

Cele 30 de persoane rănite au fost transportate la spitalul Wazir Mohammad Akbar Khan pentru a fi tratate.

Atentatul din Kabul a fost revendicat de militanţii talibani

Militanţii talibani au revendicat atentatul produs miercuri în apropierea sediilor ambasadei Statelor Unite şi misiunii NATO, în urma căruia trei persoane au murit şi alte 30 au fost rănite, conform Reuters.

Oficialii talibani sunt în negocieri cu oficialii americani pentru încheierea unui acord de pace care ar urma să pună capăt unui război de aproape 18 ani.

„Mai multe ambulanţe şi echipe de salvare au fost trimise la locul exploziei”, a declarat Nasrat Rahimi, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Foto: Hepta

Citește și: