Sorin Bogdan
2647 vizualizări 27 ian 2019

Cel puţin 40 de persoane au murit şi aproximativ 300 sunt date dispărute după ce un baraj minier s-a rupt vineri în statul brazilian Minas Gerais. Căutările supravieţuitorilor au fost suspendate, din cauza riscului ruperii unui alt baraj, au anunţat duminică autorităţile, citate de Associated Press.

Duminică dimineaţa, la ora locală 5:30, compania Vale, care deţine câmpul minier Córrego do Feijao, a detectat o creştere a nivelului apei în instrumentele de monitorizare a digului VI şi a declanşat o nouă alarmă pentru un pericol iminent de rupere a unui alt baraj minier, potrivit cotidianului spaniol El Mundo.

Vineri, în timp ce minerii se aflau în pauza de prânz, barajul de la Brumadinho, din sud-estul Braziliei, a cedat şi o cantitate uriaşă de noroi roşiatic s-a revărsat de-a lungul văii, distrugând totul în cale. ”Am văzut cum noroiul venea de pe deal şi zdrobea copacii. Făcea un zgomot copleşitor,” povesteşte Simone Pedrosa, care şi-a urcat familia în maşină şi au gonit spre cel mai înalt loc pe care l-au găsit în apropiere. ”Dacî am fi luat-o în cealaltă direcţie, am fi fost morţi acum. N-am să uit niciodată zgomotul ăla. Nu pot să mi-l scot din cap.”

Potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei Vale, barajul conţinea sedimente miniere care nu sunt toxice, în principal nisip. Agenţia pentru mediu a Braziliei a amendat firma cu 66,32 de milioane de dolari, iar un judecător federal a pus sechestru pe bunuri în valoare de 1,33 miliarde de dolari ale companiei, în vedere despăgubilor pentru daunele create de revărsarea fluviului de noroi.

 

Citește și: