Departamentul Externe
2045 vizualizări 29 iul 2018

Dezbaterea despre influenţa Inteligenţei Artificiale asupra Omenirii este dominată de două teme majore, potrivit unei analize publicată de foreignaffairs.com. Prima este teama că, la un moment dat, Inteligenţa Artificială va depăşi mintea omului şi va ieşi de sub controlul acestuia, cu consecinţe incalculabile. Cealaltă este îngrijorarea că noua revoluţie industrială va înlocui oamenii cu roboţi în aproape toate domeniile.

Dar mai există un mod în care Inteligenţa Artificială va schimba lumea. Permiţând guvernelor să monitorizeze, să-i înţeleagă şi să-şi controleze cetăţenii mult mai profund decât până acum, va oferi regimurilor autoritare o alternativă plauzibilă la democraţia liberală, prima de la încheierea Războiului Rece. Aceasta va relansa competiţia mondială între diferite sisteme sociale.

De zeci de ani, marii teoreticieni politici erau convinşi că democraţia liberală este singura cale pentru un succes economic sustenabil. Guvernele aveau alternativa de a-şi reprima poporul şi a se zbate în sărăcie sau de a-l lăsa liber şi a culege roadele economice. Câteva regimuri autoritare au reuşit să-şi crească economiile o vreme, însă pe termen lung, autoritarismul a însemnat stagnare

Inteligenţa Artificială promite să anuleze această dihotomie. Oferă o cale plauzibilă pentru ca marile ţări avansate economic să îşi controleze cetăţenii fără a le afecta bunăstarea.

Câteva ţări au făcut deja primii paşi în această direcţie. China a început construcţia unui stat autoritar digital folosind supravegherea electronică şi algoritmii autoeducabili pentru a controla populaţia rebelă şi prin crearea aceea ce s-ar putea numi un ”sistem de credit social”. Alte câteva regimuri apropiate Chinei au preluat şi chiar început să dezvolte sistemul. Aşa cum secolul XX a fost definit de bătălia dintre democraţia liberală, fascism şi comunism, o luptă între cea care a câştigat şi autoritarismul digital îşi va pune amprenta asupra epocii noastre.

În autoritarismul digital, noile tehnologii vor permite nivele ridicate de control social la preţuri modice. Guvernele vor avea posibilitatea de a cenzura teme sau atitudini, astfel încât să obţină înflorirea activităţilor economice, în timp ce vor atenua sau elimina dezbaterile politice care nu le convin. Spre deosebire de modul în care Amazon sau Google îşi urmăresc utilizatorii, cu ajutorul unui program destinat controlului social, guvernele autoritariste vor avea acces în plus toate datele personale, de la plata taxelor, starea de sănătate, cazier, situaţie financiară, până la datele biometrice. Cantitatea de informaţii ar putea părea imensă, dar să nu uităm că Inteligenţa Artificială are capacitatea de a-şi îmbunătăţi performanţele cu cât procesează mai multe informaţii.

Chiar şi simpla ameninţare a posibilei existenţe a unui asemenea control total ajută regimurile autoritare. Oamenii vor şti că monitorizarea totală a activităţii lor fizice sau online va permite detectarea unor atitudini subversive. Să nu uităm că, în Germania de Est, controlată de temutul serviciu secret Stasi, autocenzura era cea mai bună metodă de a disciplina poporul. Aşa că este de aşteptat ca unii oameni să înceapă să-şi falsifice comportamentul pe internet, pentru a părea ”buni cetăţeni”. Însă chiar şi această schimbare de atitudine va modifica societatea.

Pe lângă controlul social, Inteligenţa Artificială oferă perspectivele planificării mai bune a unei economii centralizate.

Desigur, nu există nici o garanţie că autoritarismul digital va avea succes pe termen lung, dar nici nu este nevoie, atât timp cât oferă suficiente avantaje pentru ca un regim să-l adopte. Este destul pentru a declanşa o nouă competiţie ideologică. Dacă guvernele vor vedea în autoritarismul digital o alternativă viabilă la democraţia liberală, nu vor avea motive serioase pentru a se democratiza. Chiar dacă un model social eşuează în final, încercarea de a-l implementa poate dura suficient. Doctrinele fascistă sau comunistă s-au prăbuşit abia după decenii de aplicare în lumea reală.

(va urma)

Citește și: