Petriana Condrut
3777 vizualizări 8 dec 2018

”Nu poţi creşte politicieni şi jurnalişti în laboratoarele din păduri,” este de părere Ion Cristoiu, care consideră că Emmanuel Macron este ”o creaţie mediatico-politico-de servicii”, care nu are un partid tradiţional, autentic şi profund, ce ar fi putut să contracareze mişcările sociale. Cauza principală a protestelor violente din marile oraşe franceze este încercarea unui preşedinte - care se crede un fel de ”Stalin al capitalismului” - de a aplica măsuri de dreapta într-o ţară obişnuită cu măsuri de stânga, fără a mai ţine cont de protecţia socială.

Jurnalistul Ion Cristoiu nu crede că în România ar putea apărea mişcări similare, determinate de cauze similare, ”pentru că românul e nechibzuit” şi nu îi pasă că se scumpeşte benzina.

”La noi e izmeneala cu corupţia, acolo sunt mişcări sociale cu profunzime economică,” explică Cristoiu diferenţa. ”Dincoace, ele nu au fost provocate de măsuri economice şi nu vor avea loc, pentru că actuala guvernare stă exagerat grav de bine cu măsurile sociale.”

Redăm integral interviul:

Mediafax: Care credeţi că sunt cauzele sociale şi politice care au condus la izbucnirea protestelor violente din Franţa?

Ion Cristoiu: Sunt şi cauze sociale şi politice. În principal, se rezumă la încercarea lui Macron, în numele unui capitalism radical, de a aplica măsuri de dreapta într-o ţară obişnuită cu măsuri de stânga. Măsurile luate peste noapte, fără ca Macron să aibă un partid tradiţional, care să fie implementat în toate structurile până la ultimul cătun din Franţa. O încercare a unui preşedinte de a silui realitatea, crezându-se un fel de Stalin al capitalismului. Să fie şi un semnal, în condiţiile în care erau partidele comuniste şi Război Rece, capitalismul a fost atent la măsurile sociale, că se gândea că vine peste el comunismul. Apoi şi-a luat nasul la purtare, nu mai ţine de protecţia socială şi se poate ajunge la ce e în Franţa. E mai mult o nemulţumire socială.

Greu de înţeles în România acest lucru, pentru că în timp ce românului puţin îi pasă dacă creşti sau scazi salariul cu 500 de lei, în Franţa, creşterea preţului cu un cent îi dereglează omului viaţa, pentru că şi-a calculat viaţa de acel cent. Taxa pe carburant era o măsură care afecta bugetul francezului de statut mediu, pentru că relatările de acolo arată că este vorba despre oameni mici întreprinzători, care au fost loviţi de aceste măsuri de dreapta.

Măsurile politice - în Franţa s-a încercat un experiment, s-a creat un fel de USR şi Dacian Cioloş, un Macron - creaţie mediatico-politico-de servicii, fără a avea experienţa preşedinţilor francezi şi s-a trezit un partid creat artificial. Dacă era un partid autentic, profund, tradiţional, acest partid ar fi reuşit să contracareze. Dar fiind unul artificial, cu oameni care nu au mai făcut politică, concluzia şi pentru România este că e bine să laşi să crească din viaţă, nu poţi creşte politicieni şi jurnalişti în laboratoarele din păduri, se cresc din viata, din concurenţă. Creaţiile artificiale, politice nu au nicio şansă pentru că ele se ivesc din birouri, nu din realităţi.

Mediafax: Credeţi ca Administraţia Emmanuel Macron va găsi soluţii pentru depăşirea crizei sociale?

Ion Cristoiu: Depinde de evenimentele de azi. Nu e exclus să fie o tensiune. De obicei, în istorie, revoluţiile sunt cu începuturi spontane, când sunt anunţate ca în Franţa, s-ar putea să nu aibă loc. Dacă nu se corectează, pentru că stă prost în sondaje, nu va supravieţui, mai ales la măsurile pe care vrea sa le ia el. Indiferent dacă supravieţuieşte sau nu, e “mort”.

Mediafax: Există riscul apariţiei unor proteste similare în România, spre exemplu din cauza preţului carburanţilor, a stării infrastructurii rutiere?

Ion Cristoiu: Nu pot să existe, pentru că românului puţin îi pasă că a crescut un cent benzina, pentru că românul e nechibzuit. Nu poţi să te aştepţi în Piaţa Victoriei. La noi e izmeneala cu corupţia, acolo sunt mişcări sociale cu profunzime economică. Dincoace, ele nu au fost provocate de măsuri economice şi nu vor avea loc, pentru că actuala guvernare stă exagerat grav de bine cu măsurile sociale.

 

Citește și: