Bianca Pavaluca
532 vizualizări 23 iul 2019

„Iranul nu doreşte o confruntare cu Marea Britanie, inclusiv în ceea ce priveşte situaţia petrolierelor”, a declarat Zarif.

Ministrul iranian de Externe i s-a adresat lui Boris Johnson, favoritul pentru preluarea funcţiei de prim-ministru al Marii Britanii.

„Este foarte important ca Boris Johnson să înţeleagă că Teheranul nu doreşte o confruntare, ci vrea să reconstruiască relaţiile bune dintre cele două ţări, bazate pe respect reciproc”, a transmis Javad Zarif.

Boris Johnson a declarat săptămâna trecută că nu ia în considerare o operaţiune militară pentru rezolvarea disputei cu Iran, menţionând că un război cu Iranul nu este o opţiune rezonabină pentru Occident.

Marea Britanie va încerca să creeze o misiune de protecţie maritimă europeană pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic, a declarat luni seară ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, în contextul în care Iranul a capturat acum câteva zile un petrolier britanic.

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, vineri, capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz. Nava Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru „nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan”, a transmis site-ul Sepahnews.

foto Bundesministerium für Europa, Integration und Äusseres - cropped from Mohammad Javad Zarif 2014.jpg, CC BY 2.0, Link

Citește și: