Marinela Sarbu
1644 vizualizări 25 oct 2018

Jumpei Yasuda, care şi-a părăsit slujba de reporter al unui ziar japonez pentru a acoperi războiul din Irak în 2003, a sosit joi, la Tokyo, într-un zbor din Turcia, reaprinzând dezbaterile din Japonia despre raportarea din zonele de război pe care unii le văd ca pe o aventură, iar alţii precum jurnalism curajos, relatează Reuters.

Imaginile difuzate de posturile de televiziune au arătat un Yasuda care părea rătăcit, înconjurat de oficialităţi şi urcând pe scări într-o maşină care îl aştepta la aeroportul Narita.

"Sunt fericit că mă pot întoarce în Japonia. În acelaşi timp, nu ştiu ce se va întâmpla de aici sau ce ar trebui să fac", a declarat Yasuda vizibil obosit pentru Reuters. Acesta a călătorit la Istanbul din sudul Turciei, unde a ajuns după 40 de luni de captivitate în Siria.

 

Oficiali din cadrul guvernului japonez au călătorit cu câteva zile în urmă în sudul Turciei pentru a confirma identitatea jurnalistului.

Prim ministrul Japoniei, Shinzo Abe a mulţumit autorităţilor din Turcia pentru ajutorul acordat pentru eliberarea lui Yasuda.

"Ceea ce a văzut în timpul captivităţii poate reprezenta o informaţie preţioasă. Ne dorim ca experienţa lui să ajute la încheierea războiului în Siria", a declarat Maki Sato, secretar general al Reţelei medicale japoneze din Irak.

🇯🇵#Japan'ese Chief Cabinet Secretary Yoshihide Suga says a man believed to be a Japanese freelance journalist who went missing three years ago while in #Syria has been released and is now in #Turkey. #Tokyo is now trying to confirm the man is Jumpei Yasuda pic.twitter.com/Zl1QR3WhPf

— SMM Syria (@smmsyria) October 23, 2018

Jurnalistul a descris perioada de captivitate ca un iad fizic şi mental: ”Pe zi ce trecea îmi era tot mai dificil să mă controlez, gândindu-mă că nu voi fi eliberat. Eram ca într-o celulă.”

 

 

 

După ce a dispărut, au apărut pe reţelele sociale înregistrări în care se presupunea că ar fi fost Yasuda transmiţând un mesaj: „Bună, eu sunt Jumpei Yasuda şi astăzi, pe 16 martie, este ziua mea. Mi-au spus că pot vorbi liber despre ce vreau şi că pot trimite un mesaj oricui. Soţiei mele îi transmit că o iubesc. Mamei, tatălui, fratelui meu le spun că mereu mă gândesc la voi. Mi-aş dori să vă pot îmbrăţişa. Mi-aş dori să pot vorbi cu voi, însă asta nu se mai poate acum. Aş vrea doar să vă spun să aveţi grijă. Cei 42 de ani din viaţa mea au fost buni, iar ultimii opt mi-au adus multă fericire. Ţării mele aş dori să-i spun ceva: când eşti aici, într-o cameră întunecată şi nu mai poţi de durere, n-ai pe nimeni. Nimeni nu-ţi răspunde, eşti invizibil. Nu exişti, nimănui nu-i pasă de tine”, a transmis el.

În 2016, pe reţelele sociale a apărut o fotografie cu Yasuda, având în mâini un afiş pe care scia în japoneză: „Vă rog, ajutaţi-mă. Asta e ultima mea şansă.”

A fost pentru a doua oară când Yasuda, care a raportat din zonele de război din Orientul Mijlociu de aproape două decenii, a fost capturat. El a fost reţinut în Irak în 2004 împreună cu alţi trei cetăţeni japonezi.

 

 

Citește și: