Silviu Bănilă
Bianca Pavaluca
2858 vizualizări 27 oct 2018

Cercetătorii de la Recorded Future, care se ocupă cu combaterea ameninţărilor cibernetice, au atribuit două escrocherii cu criptomonede din 2018 unei reţele de „intermediari pentru Coreea de Nord”, aflaţi în Singapore, ambele având rolul de a-i păcăli pe investitori şi a canaliza câştigurile spre Phenian, scrie The Independent.Una din escrocherii se referă la o criptomonedă care se numeşte HOLD,listată şi apoi scoasă dintr-o serie de tranzacţii în 2018. În cele din urmă, HOLD a fost redenumită HUZU. Autorii studiului spun că această criptomonedă „i-a lăsat FALIŢI pe investitori”.

O a doua escrocherie a vizat o aplicaţie de blockchain denumită Marine Chain Platform şi eforturile de finanţare în serie derulate pentru oferta sa iniţială de monede (ICO).„Am auzit despre Marin Chain ca fiind o criptomonedă în anumite forumuri de bitcoin, în august 2018”, au precizat cercetătorii în raportul denumit „Schimbarea comportamentelor de utilizare a internetului relevă o elită conducătoare nord-coreeană maleabilă şi inovatoare”.„Marine Chain ar fi fost o criptomonedă care permitea folosirea vaselor maritime în tranzacţii de către mai mulţi utilizatori şi proprietari”. Angajaţii au recunoscut deschis că este vorba de o escrocherie făcută în numele Phenianului.Hackerii nord-coreeni au fost învinovăţiţi în trecut pentru un atac cibernetic asupra bursei de bitcoin sud-coreene Youbit, în 2017, în urma căruia au fost furate criptomonede în valoare de 72 milioane de dolari. Mai mult, interesul pentru monedele virtuale a fost stimulat de Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Phenian, care a invitat mai mulţi experţi în crypto să ţină prelegeri în faţa studenţilor.Firma de securitate cibernetică Alien Vault a descoperit un aşa numit virus malware folosit la furtul de criptomonede, precizând că monedele virtuale oferă „supravieţuirea financiară” pentru regimul lui Kim Jong-Un, puternic afectat de sancţiunile occidentale.

Sancţionaţi după ce au spălat bani pentru Kim

Autorităţile din Statele Unite au impus recent sancţiuni împotriva a două companii din Singapore, acuzate că spălau bani pentru Coreea de Nord prin sistemul financiar american, au anunţat reprezentanţii Departamentului Trezoreriei, relatează Associated Press.Departamentul de Justiţie a deschis un dosar penal şi împotriva unei persoane, Tan Wee Beng, directorul unei companii de combustibil implicate în afaceri ilicite în Coreea de Nord.

Cele două companii sunt suspecte de spălare de bani prin sistemul financiar american pentru a evita sancţiunile impuse împotriva Coreei de Nord.

Departamentul Trezoreriei din Statele Unite a emis un comunicat joi prin care anunţa ultimele sancţiuni impuse împotriva companiilor străine despre care se crede că au ajutat Coreea de Nord să evite sancţiunile impuse împotriva programului nuclear.

Acţiunea autorităţilor blochează toate bunurile deţinute de companiile Wee Tiong (S) Pte. Ltd. şi WT Marine Pte. Ltd pe teritoriul american.

Citește și: