171 vizualizări 5 feb 2020

Noua instituţie condusă de Laura Codruţa Kovesi va avea sediul la Bruxelles iar în cadrul acesteia vor coopera 20 de state membre prin procedura de cooperare consolidată care a fost lansată la 3 aprilie 2017 ca urmare a lipsei unui acord unanim cu privire la propunere.

În prezent, statele care s-au angajat la cooperare consolidată sunt: Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Spania, Finlanda, Franţa, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi ulterior Italia şi Austria.

Şi alte state membre Uniunii Europene se pot alătura oricând cooperării.

Cum va funcţiona Parchetul European

Structura va avea două niveluri: unul central şi unul descentralizat. Astfel, cel dintâi va fi reprezentat de procurorul-şef european, care va avea responsabilitatea generală a biroului, iar cel de-al doilea va fi alcătuit din va fi reprezentat de procurori europeni care vor fi însărcinaţi cu activitatea de zi cu zi a investigaţiilor şi urmăririlor penale în conformitate cu regulamentul şi cu legislaţia respectivului stat membru, potrivit agerpress.ro.

Parchetul european vaavea un loc important în completarea activităţii OLAF şi a Eurojustului, care în prezent nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri penale individuale.

 

Citește și: