Ana Petrescu
106 vizualizări 16 apr 2018

"Situaţia din Siria a fost discutată în contextul escaladării confruntărilor militare din teren şi al raportărilor privind utilizarea armelor chimice împotriva populaţiei, aspecte cu consecinţe dramatice din punct de vedere umanitar, în special în Ghouta de Est. În context, ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat că România condamnă categoric utilizarea armelor chimice în orice circumstanţe, în orice împrejurare, cu atât mai mult atunci când este vorba de folosirea lor împotriva civililor. Oficialul român a exprimat sprijinul pentru investigarea de urgenţă, de o manieră independentă şi imparţială, a faptelor incriminate şi tragerea la răspundere, în urma anchetei, a persoanelor vinovate de comiterea unor asemenea acte. Ministrul de externe român a subliniat că acţiunea întreprinsă de SUA, Marea Britanie şi Franţa, la data de 14 aprilie 2018, constituie o reacţie fermă la atrocităţile soldate cu numeroase victime în rândul populaţiei civile din Douma, context în care a exprimat solidaritatea României cu aliaţii şi partenerii săi strategici", se arată într-un comunicat de presă al MAE remis MEDIAFAX.

Având în vedere criza prelungită din Siria, ministrul Teodor Meleşcanu a atras atenţia asupra pericolului unei escaladări militare în regiune, cu consecinţe grave în întreaga regiune şi a lansat un apel către toate părţile implicate de a încheia cât mai curând acest război, care a avut consecinţe devastatoare şi numeroase victime în rândul populaţiei civile, şi să sprijine activ demersurile ONU destinate soluţionării politice a acestei crize.

Cu privire la conferinţa Bruxelles II referitoare la Siria, pe care Uniunea Europeană (UE) o va co-organiza cu Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în perioada 24-25 aprilie 2018, ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat că suntem în faţă unui moment crucial, iar UE trebuie să se exprime ferm, vizibil, alături de partenerii internaţionali, în sprijinul reluării procesului de pace de la Geneva, mediat de ONU.

O alianţă formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat, sâmbătă dimineaţă, un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc.

Citește și: