Marinela Sarbu
417 vizualizări 28 aug 2018

"Depinde de noi astăzi să ne asumăm responsabilităţile şi să garantăm propria noastră securitate şi astfel să avem suveranitatea europeană", a spus Macron.

L’Europe ne peut plus remettre sa sécurité aux seuls États-Unis. C’est à nous aujourd’hui de prendre nos responsabilités et de garantir la sécurité, et donc la souveraineté européenne. #ConfAmbass

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 27, 2018

De la alegerea sa în 2016, preşedintele american Donald Trump s-a distanţat de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, provocând un consens privind pacea şi securitatea în Europa după al doilea război mondial.

Macron a spus că doreşte să vadă o regândire completă a modului în care Europa se va apăra pe viitor.

"Vreau să lansăm o revizuire exhaustivă a securităţii noastre cu toţi partenerii europeni, care include Rusia", a adăugat el.

Apelul lui Macron la o mai mare cooperare militară europeană răspunde comentariilor recente ale ministrului german de externe Heiko Maas.

Maas a cerut săptâmâna trecută ca Europa să "ia o parte egală din responsabilitate" şi să "formeze o contragreutate" pentru Washington, pentru a detensiona relaţiile dintre UE şi SUA.

Preşedintele francez a criticat de asemenea Uniunea Europeană, spunând că "plătim preţul a câteva decenii de Europă slabă", adăugând că eforturile trebuie să fie duble.

În ceea ce priveşte Siria, Macron a spus că susţinerea preşedintelui Bashar al-Assad ar fi o "greşeală gravă", dar suveranitatea ţării ar trebui respectată, "permiţând poporului sirian să se exprime".

 


Citește și: