Departamentul Externe
1622 vizualizări 4 sep 2018

Peste 20 de milioane de exponate, unele cu o valoare inestimabilă pentru istoria omenirii, au fost complet distruse în incendiul de duminică noaptea. Fostul palat al familiei regale portugheze din Rio de Janeiro, în prezent Muzeul Naţional al Braziliei, a luat foc. Deşi cauzele oficiale ale incendiului nu au fost anunţate, ministrul Culturii Sergio Leitao pomenea de un mic balon din hârtie cu aer cald care ar fi căzut, accidental, pe acoperişul clădirii.

Sălile muzeului ”adăposteau” una din cele mai mari colecţii antropologice şi de istorie naturală din lume. Printre exponatele nepreţuite care s-au pierdut în flăcări se numără şi ”Luzia”, scheletul parţial al unei femei care a trăit în urmă cu 12.000 de ani. Măsurându-i craniul, experţii au reuşit să realizeze o sculptură cât mai apropiată de înfăţişarea reală a femeii.

În muzeu se mai aflau foarte multe fosile şi schelete de dinozauri, distruse în incendiu. O altă piesă populară este meteoritul Bendego, care cântăreşte 5 tone şi a fost descoperit acum 200 de ani în regiunea Minas Gerais în secolul XVIII, care a scăpat fără distrugeri, scrie BBC.

O colecţie nemaipomenită de obiecte şi documente care acoperea istoria Braziliei de la venirea primilor exploratori portughezi şi până astăzi s-a făcut scrum. Printre obiectele distruse se numără artefacte indigene şi pre-columbiene unice în lume. 

Porţile muzeului distrus au fost luate cu asalt luni dimineaţă, de demonstranţi furioşi, care acuză autorităţile că nu au investit nici un ban în refacerea clădirii. Un proiect care prevedea investirea a 5 milioane de dolari în reparaţii şi instalaţii de prevenire a incendiilor abia fusese aprobat în luna iunie. 

Violenţa incendiului şi amploarea pagubelor au fost amplificate de faptul că podelele erau din lemn, iar în săli şi depoozite se aflau foarte multe documente şi manuscrise vechi.

 

Citește și: