Departamentul Externe
2078 vizualizări 8 oct 2018

"Rusia deţine capabilităţi asupra cărora trebuie să menţinem vigilenţa şi preocuparea", declară amiralul James Foggo, comandantul Forţelor Navale americane din Europa şi şeful Comandamentului comun naval NATO.

"Ruşii au dezvoltat un nou submarin din clasa Dolgoruki. Au fabricat un nou submarin din clasa Savorod. Au noi submarine hibride din clasa Kilo. Şase submarine de acest tip efectuează operaţiuni în Marea Neagră şi în Marea Mediterană. Pot lansa rachete Kalibr, foarte puternice. Deci, trebuie să continuăm eforturile fundamentale în sensul dezvoltării tehnologiilor şi capabilităţilor antisubmarin. Nu este vorba doar de submarine, ci şi de aeronave pentru supraveghere maritimă şi o serie de senzori", a precizat James Foggo, citat de Washington Examiner, transmite Mediafax.

Submarinele din clasa Dolgoruki

Submarin nuclear amiral de generaţia a patra Iuri Dolgoruki, din cadrul proiectului 955 Borei poate transporta 16 rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid şi are o rază de acţiune de peste 8.000 de kilometric. Capacitatea de scufundare este de 450 de metri. Submarinul Iuri Dolgoruki a lansat în mai patru rachete intercontinentale Bulava, din Marea Albă. Rachetele au atins ţinte situate în Extremul Orient rus, în Poligonul Kura (Peninsula Kamceatka). Rachetele ruse Bulava pot transporta focoase atomice şi au raze de acţiune de 9.300 de kilometri. "Pe 22 mai, în cadrul Proiectului 955 Borei, submarinul nuclear Iuri Dolgoruki a lansat patru rachete Bulava din Marea Albă spre ţinte din Poligonul Kura, situat în Peninsula Kamceatka", anunţă Flota Nordică a Rusiei.

Submarine hibride din clasa Kilo

Contractul pentru echiparea Flotei Mării Negre cu submarine diesel-electrice clasa Kilo îmbunătăţite a fost semnat de Ministerul Apărării rus în 2010, iar primul submarine diesel-electric clasa Kilo a intrat in inventarul Marinei Ruse pe 22 August 2014.

Rusia a testat şi îmbunătăţit constant submarinele din această clasă, conceput să distruge submarine şi nave de suprafaţă, să efectueze misiuni de recunoaştere şi să asigure protecţia bazelor navale.

În prezent, submarine din clasa Kilo sunt în serviciul forţelor navale algeriene, vietnameze, indiene, iraniene şi chineze.

Rachetele Kalibr

Fregata Amiral Grigorovich din flota rusească a lovit în august o ţintă navală cu o rachetă de croazieră Kalibr pentru prima oară pe Marea Neagră. Este o clasă de rachete de mare precizie. Acesta a fost primul exerciţiu de tragere efectuat de la bordul unei nave de suprafaţă a Flotei Marii Negre, folosind sistemul de precizie Kalibr, ca parte a planului de pregătire de luptă, iar, din declaraţiile autorităţilor ruse, racheta a lovit cu succes ţinta la 80 de kilometric.

Submarine militare ruse au iniţiat, săptămâna trecută, o serie de exerciţii în Marea Neagră, a anunţat Flota militară rusă din această zonă. De asemenea, Forţele Navale ruse au anunţat revenirea în Marea Neagră a navelor militare Grad Sviiajsk şi Veliki Ustiug, după efectuarea unor misiuni în Marea Mediterană.

 

Citește și: