Silviu Bănilă
888 vizualizări 9 aug 2018

Oleg Senţov, în vârstă de 42 de ani, a intrat în greva foamei în data de 14 mai, pentru a pune presiuni asupra Rusiei în vederea eliberării a 64 ucraineni, despre care spune că sunt deţinuţi politici, scrie BBC.

Natalia Kaplan a citat o scrisoare de la Senţov pe Facebook. „De abia se mai ţine pe picioare. A scris că sfârşitul este aproape”. Rusia l-a încarcerat pe Senţov în urma unor acuzaţii de terorism.Senţov a fost găsit vinovat pentru plănuirea unor atacuri teroriste, inclusiv incendierea unor obiective în Crimeea, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană în martie 2014. În august 2015, o curte marţială din Rostov-on-Don, sudul Rusiei, l-a condamnat pe Senţov la 20 de ani de închisoare şi în prezent regizorul este închis în Labytnangi, un orăşel din Arcticul nordic rusesc.

Eliberarea sa este cerută în Ucraina de protestatari. El este cunoscut pentru filmul Gamer din 2011, o incursiune inedită în lumea gamerilor. Avocatul lui Senţov, Dimitri Dinze, l-a vizitat marţi pe deţinut şi a spus ulterior că acesta cântăreşte 30 de kilograme şi are probleme cu inima.În timpul procesului, Senţov a negat acuzaţiile Rusiei, spunând că „un tribunal de cotropitori nu poate da un verdict corect”. Procurorii spun că Senţov a fost implicat în două atacuri cu sticle incendiare în oraşul Simferopol, comandate de grupul extremist Right Sector din Ucraina.Guvernul de la Kiev spune însă că regizorul este pedepsit pentru activismul său. Anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi susţinerea rebelilor din estul Ucrainei a dus la o serie de sancţiuni dure impuse de naţiunile occidentale Kremlinului. Ucrainenii organizează proteste în aproape toate ambasadele Rusiei din lume, cerând eliberarea lui Senţov şi a altor confraţi încarceraţi în Rusia.

Citește și: