Marinela Sarbu
91 vizualizări 15 ian 2020

Organizaţia Meteorologică Mondială, care şi-a bazat constatările pe analiza principalelor date internaţionale, a anunţat că a confirmat şi datele transmise săptămâna trecută de agenţia de monitorizare climatică a Uniunii Europene, care arată că anul trecut a fost cel de-al doilea cel mai călduros an din istorie, după 2016.

"Anul 2020 a început de unde a plecat 2019 - cu condiţii meteorologice cu impact ridicat şi evenimente legate de climă", a declarat şeful OMM, Petteri Taalas, într-o declaraţie, referindu-se în special la devastatoarele incendii din Australia.

"Din păcate, trebuie să ne aşteptăm la condiţii de vreme extremă pe tot parcursul anului 2020 şi în deceniile următoare, alimentate de nivelurile record ale gazelor cu efect de seră care reţin căldura în atmosferă", a precizat acesta.

Agenţia ONU a anunţat, de asemenea, că temperaturile medii globale din ultimii cinci ani (2015-2019) şi 10 ani (2010-2019) au fost cele mai mari înregistrate vreodată.

"Din anii 1980, fiecare deceniu a fost mai cald decât precedentul", a transmis agenţia ONU într-un comunicat, avertizând că "se preconizează că această tendinţă va continua".

Oamenii de ştiinţă au subliniat necesitatea urgentă de a face mai mult pentru a contracara tendinţa de încălzire.

"Dacă ne uităm la toate evenimentele din întreaga lume care se produc acum ca urmare a acestei încălziri, este evident că nu reuşim să prevenim interferenţele antropogene periculoase cu sistemul climatic", a spus Bob Ward de la Grantham Research Institute pentru Schimbările climatice şi mediu din cadrul London School of Economics and Political Science.

 

Citește și: