Marinela Sarbu
725 vizualizări 20 oct 2018

Toţi cei 80 de parlamentari prezenţi au votat pentru schimbarea numelui ţării în Republica Macedonia de Nord, atingând pragul de două treimi dintr-un total de 120 de parlamentari necesar pentru iniţierea oricărei modificări a Constituţiei, relatează DPA.

Mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei naţionaliste au rupt rândurile şi au votat pentru iniţiativă. Restul au boicotat votul.

Această mişcare ar putea să deschidă drumul Macedoniei pentru a adera la NATO şi la Uniunea Europeană, blocată de mult timp de Grecia, care susţinea că denumirea de "Macedonia" presupune anumite pretenţii teritoriale asupra unei provincii greceşti cu acelaşi nume, transmite Reuters.

Cele două ţări au ajuns la un acord cu privire la schimbarea numelui în luna iunie.

Procedura de completare a modificărilor constituţionale este lungă şi necesită mai multe runde de vot, vineri fiind doar prima etapă. Procedura trebuie finalizată până în luna ianuarie cel târziu.

Referendumul care a avut loc la începutul lunii a fost considerat esenţial pentru deblocarea negocierilor de aderare a ţării la UE şi NATO, dar scrutinul a fost boicotat de majoritatea populaţiei, la îndemnul cercurilor naţionaliste şi al preşedintelui fostei republici iugoslave, care considera modificarea o umilinţă impusă de Grecia.

Mai multe formaţiuni politice şi grupuri naţionaliste din Macedonia, în frunte cu preşedintele Gjorge Ivanov, au cerut boicotarea referendumului, iar mesajul lor a avut un impact mai mare decât cel al susţinătorilor schimbării. 

Atât liderii UE, cât şi preşedintele american Donald Trump, au încurajat schimbarea numelui ţării, motivând că stingerea diferendului cu Grecia ar netezi drumul ţării către Uniunea Europeană şi NATO.

Odată ce Macedonia va schimba în mod oficial constituţia, parlamentul grec va trebui să voteze de asemenea acordul.

 

Citește și: