Marinela Sarbu
181 vizualizări 28 aug 2019

„Premierul a stabilit că Marea Britanie va părăsi UE la 31 octombrie, indiferent de circumstanţe, şi cu siguranţă ne dorim să facem acest lucru cu un acord", a transmis o purtătoare de cuvânt.

„Prim ministrul a fost, de asemenea, clar că, dacă nu se redeschide Acordul de retragere şi nu se elimină backstopul, nu există nicio perspectivă a acestui acord”, a adăugat aceasta.

Boris Johnson insistă ca mecanismul backstop să fie înlocuit, afirmând că este incompatibil cu suveranitatea britanică şi cu viitorul Marii Britanii în afara Blocului comunitar.

Liderul de la Londra a afirmmat săptămâna trecută, într-o scrisoare adresată preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare o nouă soluţie pentru frontiera irlandeză, alta decât soluţia "backstop", un mecanism care are drept scop să păstreze deschisă această graniţă, dar care ar însemna că Marea Britanie ar trebui să rămână în uniunea vamală europeană până când sunt negociate "aranjamente alternative" prin care să se evite o frontieră strictă în Irlanda.

Jean-Claude Juncker, preşedintele în funcţie al Comisiei Europene, i-a reiterat marţi seară premierului britanic, Boris Johnson, că Acordul Brexit nu va fi renegociat şi că susţinerea ţărilor Uniunii Europene pentru Irlanda este „constantă".

 

Citește și: