Razvan Tupa
70 vizualizări 13 ian 2020

Anularea prezentării de modă este doar o mică parte din efectele pe care Săptămâna Pariziană a Modei le poate resimţi după grevele care au afectat serviciile de transport din zona pariziană, iar hotelurile şi restaurantele încep deja să estimeze pierderile.

Săptămâna Modei Masculine începe marţi cu prezentări ale caselor celebre precum LVMH’s Christian Dior şi Louis Vuitton, urmate, din 20 ianuarie, de Săptămâna Haute Couture, o prezentare a conceptelor de lux unice pregătite de designeri.

Josse urma să îşi prezinte creaţiile în cadrul Săptămânii Haute Couture, dar a afirmat că unii parteneri “nu au putut să fie siguri că pot să colaboreze”.

O purtătoare de cuvânt pentru Federaţia de Haute Couture şi Modă, care organizează săptămânile modei pariziene, a afirmat că organizaţia nu are cunoştinţă de anularea altor prezentări programate. Organizatorii au anunţat că se bazează pe dublarea numărului de vehicule care vor transporta invitaţii de la o prezentare la alta şi că vor trimite un număr de autobuze în plus la aeroport.

Casele de modă de lux lucrează de multe ori la modelele pe care le prezintă până în ultimul minut şi se bazează pe rapiditatea livrărilor pentru ţesături speciale. Grevele metroului şi ale serviciilor de căi ferate au determinat întârzieri în aprovizionarea multor magazine şi chiar în construcţii.

Nu este clar dacă grevele de luni legate de intenţiile preşedintelui Emmanuel Macron privind pensiile vor scădea în intensitate în săptămânile care urmează, în ciuda unor eforturi ale autorităţilor de a ajunge la o înţelegere cu sindicate.

Prezentările de modă pariziene, organizate de două ori pe an, aduc vizitatori din toată lumea şi prilejuiesc organizarea unei suite de evenimente complementare, petreceri şi întâlniri în locuri în care se cheltuiesc sume mari. Federaţia Modei Franceze estimează că ar genera venituri de 1,2 miliarde de euro în fiecare an.

Citește și: