Silviu Bănilă
1703 vizualizări 5 sep 2018

Primarul din Ronda, Mariano Blanco, a fost împuşcat mortal de o persoană necunoscută, în biroul lui, la primele ore ale dimineţii, scrie CNN Filipine.

Poliţia provincială a declarat că desfăşoară o anchetă, dar nu a identificat încă un cerc de suspecţi sau un motiv pentru asasinarea primarului.

Decesul lui Blanco survine la cinci luni după ce viceprimarul oraşului, Jonah John Ungab, a fost ucis de un necunoscut şi la două luni după ce edilii din Tanuan şi General Tinio au sfârşit în acelaşi mod. Poliţia nu a stabilit deocamdată o legătură între asasinate.Antonio Halili, primarul din Tanuan, a fost împuşcat de un lunetist în luna iulie, în timp ce participa la ceremonia de arborare a unui steag la primărie.

La câteva zile distanţă, primarul Ferdinant Bote din General Tinio, provincia Nueva Ecija, a fost împuşcat de un suspect pe motocicletă, în apropierea oraşului Cabanatuan.

În total, peste 15 primari şi viceprimari au fost asasinaţi de la instaurarea regimului Rodrigo Duterte (foto), la mijlocul anului 2016.

Unii dintre cei ucişi aveau legătură cu traficul de droguri sau erau vizaţi de anchete. Administraţia Duterte a demarat un război sângeros anti-drog şi anti-corupţie, în urma căruia au murit mii de suspecţi, fapt ce a declanşat reacţii dure din partea activiştilor pentru drepturile omului.

Citește și: