Sorin Bogdan
Mihai Draghici
1677 vizualizări 23 ian 2019

Uniunea Europeană ameninţă că va introduce controale vamale la frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, în cazul în care Marea Britanie va părăsi Blocul comunitar fără un acord privind viitoarea relaţie bilaterală.

"Dacă vreţi să fac speculaţii asupra a ceea ce s-ar întâmpla în Irlanda în scenariul unui Brexit fără acord, cred că este destul de evident că vom avea o frontieră solidă, iar angajamentele asumate prin Acordul din Vinerea Mare şi toate lucrurile pe care le-am făcut de ani de zile prin instrumente şi programe vor trebui în mod inevitabil să fie adaptate. Sigur că noi vrem pace, sigur că susţinem Acordul din Vinerea Mare, dar acestea sunt efectele scenariului Brexitului fără acord," a declarat Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene, citat de The Guardian.

Săptămâna trecută, vicepremierul Irlandei Simon Coveney a fost înregistrat în timp ce îl sfătuia pe ministrul Transporturilor să nu pomenească despre efectele pe care un Brexit fără acord le-ar avea asupra frontierei, de teama reacţiei opiniei publice. La finalul unei conferinţe de presă, fără să realizeze că microfoanele sunt încă pornite, el se plângea că ”odată ce vom începe să vorbim despre controale vamale, lumea va începe să vorbească despre asta şi - dintr-o dată - vom deveni guvernul care a reintrodus graniţele în mijlocul insulei Irlandei.”

Aseară, Guvernul Irlandei a transmis printr-un comunicat oficial că nu intenţionează nici măcar să discute eventualitatea instituirii vreunei frontiere cu Irlanda de Nord.

”Uniunea Europeană, Irlanda şi Guvernul britanic au stabilit foarte clar că nu dorim să revenim la frontiere în Irlanda. Această poziţie nu s-a schimbat. Acordul din Vinerea Mare asigură că - sub nici o formă - nu vor mai exista frontiere în Irlanda. Ne-a luat 18 luni să-l negociem şi a fost ratificat de cele 27 state membre ale UE şi aprobat de Guvernul britanic.

În calitate de co-garant al Acordului din Vinerea Mare, Guvernul britanic are responsabilitatea să se asigure că, chiar şi în eventualitatea unui Brexit fără acord, nu ne vom întoarce la frontiere.

Nu vom accepta o frontieră concretă şi de aceea nici nu avem de gând să discutăm despre acest subiect.”

Deocamdată, devine tot mai cert că data de 29 martie pentru ieşirea Marii Britanii din UE cu un acord privind viitoarele relaţii bilaterale este nerealistă. După ce acordul negociat de guvern cu UE a fost respins de Parlament, iar cabinetul a supravieţuit moţiunii de neîncredere introdusă de laburişti, premierul Theresa May nu a venit în faţa Camerei Comunelor cu un ”plan B” concret şi se concentrează să recâştige majoritatea pentru aprobarea unui viitor acord, negociind cu rebelii din propriul partid şi cu Partidul Democratic Unionist din Irlanda.

Marţea viitoare, parlamentarii ar trebui să voteze o variantă modificată a Acordului Brexit, însă Theresa May nu a oferit deocamdată prea multe indicii despre cum ar putea să arate aceasta, remarcă BBC. La rândul lor, parlamentarii vor putea propune amendamente, dintre care preşedintele Camerei Comunelor John Bercow va alege pe care le va supune la vot. May a promis parlamentarilor şi guvernelor din Scoţia şi Ţara Galilor că le va asigura o mai mare implicare în negocierile care vor continua cu UE, după ce Acordul Brexit va fi aprobat.

”De ce nu pune în discuţie prevederile esenţiale ale acordului, cum ar fi uniunea vamală, dacă vrea să credem ce spune,” a întrebat Yvette Cooper (Partidul Laburist).

Uluită, după discursul de luni al premierului, Sarah Wollaston (unul dintre parlamentarii conservatori ”rebeli”, care doreşte un nou referendum) a tras o concluzie simplă: ”Parcă votul de săptămâna trecută nici n-ar exista. Planul B este exact Planul A.”

La iniţiativa lui Yvette Cooper, mai mulţi membri ai Camerei Comunelor vor susţine marţea viitoare un proiect de lege care prevede ca, dacă guvernul nu va reuşi să obţină aprobarea Parlamentului pentru un acord până pe 26 februarie, ieşirea din Uniunea Europeană să fie amânată

”Planul B prezentat azi (luni - n.red.) de premier este acelaşi Plan A, care a fost respins cu diferenţă de 230 de voturi. Sunt foarte îngrijorată că manevrele şi amânările premierului vor împinge ţara într-o ieşire din UE fără un acord, care ar produce daune profunde. Ăsta e motivul pentru care propunem această lege,” a explicat Cooper

 

Citește și: