Marinela Sarbu
17 vizualizări 9 ian 2020

Raportul, realizat de aviaţia civilă iraniană, a citat martorii aflaţi la sol şi dintr-o aeronavă care zbura la mare altitudine, spunând că avionul era ân flăcări în timp ce se afla în aer.

Avionul Boeing, construit în urmă cu trei ani, care a avut ultima revizie pe 6 ianuarie, a întâmpinat o problemă tehnică la scurt timp după decolare şi a încercat să se îndrepte către un aeroport din apropiere înainte de a se prăbuşi, se arată în raport.

Problema tehnică nu a fost specificată în raport. Cu toate acestea, o sursă canadiană de securitate a declarat pentru Reuters că există dovezi că unul dintre motoarele avionului era supraîncălzit.

Accidentul s-a produs la câteva ore după ce Iranul a lansat atacuri cu rachete asupra forţelor conduse de SUA în Irak, determinând-i pe unii să speculeze că avionul a fost lovit de o rachetă.

Cinci surse de securitate - trei americane, una europeană şi alta canadiană au declarat sub proptecţia anonimatului pentru Reuters că evaluarea iniţială a agenţiilor de informaţii occidentale a fost că avionul a suferit o defecţiune tehnică şi nu a fost doborât de o rachetă.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că guvernul ia în considerare mai multe cauze posibile ale accidentului aviatic dinn Iran, în care au murit 176 de cetăţeni din 7 ţări.

Printre victime au fost 82 de iranieni, 63 de canadieni, 11 ucraineni, 10 suedezi, trei germani şi trei britanici.

Într-o declaraţie televizată, Zelenski le-a cerut oamenilor să se abţină de la manipulare, speculaţii, teorii ale conspiraţiei şi evaluări pripite cu privire la accidentul din Iran.

El a decretat, de asemenea, pe 9 ianuarie o zi de doliu naţional.

Acesta a mai spus că va discuta telefonic cu preşedintele iranian pentru a intensifica cooperarea pentru stabilirea cauzelor accidentului.

Citește și: