Andrei Luca POPESCU
1880 vizualizări 13 aug 2017

O femeie de 32 de ani a fost ucisă, iar alte 19 persoane au fost rănite, după ce o maşină a intrat cu viteză în contramanifestanţii din Charlottesville, Virginia, unde de câteva zile au loc proteste ale grupului de extremă dreapta „Unite the Right”, dar şi ale altor grupuri rasiste, precum Ku Klux Klan. Într-un incident legat de proteste, un elicopter al poliţiei s-a prăbuşit în timpul unei misiuni de asigurare a ordinii publice, iar doi poliţişti au murit. Cel puţin alte 15 persoane au fost rănite în timpul luptelor de stradă izbucnite între cele două grupări de manifestanţi.

Guvernatorul statului Virginia, Terry McAuliffe, a făcut apel la extremiştii de dreapta adunaţi în orăşelul universitar să plece de unde au venit: „Mergeţi acasă. Nu sunteţi doriţi în această comunitate. Să vă fie ruşine”.

„Violenţele şi decesele din Charlottesville lovesc în inima legii şi justiţiei americane. Când astfel de acţiuni apar din fanatism rasial şi din ură, ele trădează valorile noastre esenţiale şi nu pot fi tolerate. Justiţia va învinge”, a declarat Procurorul General Jeff Sessions.

„Urmărim îndeaproape evenimentele teribile care au loc în Charlottesville, Virginia. Condamnăm în cei mai fermi termeni posibili manifestaţia de ură, fanatism şi violenţă din multe părţi, multe părţi. Există de mult timp în ţara noastră - nu de pe vremea lui Trump, nu Obama. Există de mult, mult timp. Nu este locul ei în America”, a declarat preşedintele Donald Trump.

 

 

 

Reacţia ambiguă a lui Trump a stârnit furie chiar în rândul unor congresmani republicani, care i-au cerut acestuia să spună lucrurilor pe nume. „Domnule preşedinte - trebuie să spunem răului pe nume. Aceştia erau extremişti albi şi acesta a fost terorism domestic”, a scris senatorul republican de Colorado, Cory Gardner, mesajul fiind preluat şi de alţi republicani, inclusiv Marco Rubio sau Paul Ryan.

Ciocnirile din micul oraş universitar au izbucnit sâmbătă, după ce vineri noaptea a avut loc un marş cu torţe al extremei drepte prin campusul Universităţii Virginia, care a adus aminte de procesiunile Ku Klux Klan. Manifestanţii de extremă dreapta s-au adunat în oraş după ce autorităţile au făcut demersuri pentru îndepărtarea unor simboluri ale trecutului, de pe vremea Confederaţiei sudiste, care susţinea sclavia. Printre altele, se dorea îndepărtarea unei statui a generalului sudist Robert Lee.

Sâmbătă, la o contramanifestaţie faţă de extrema dreaptă, James Alex Fields Jr., un tânăr de 20 de ani din Ohio, a intrat cu maşina într-un grup de protestatari, ucigând o femeie şi rănind alte 19 persoane. El este acum arestat şi acuzat de omor.

Poliţia a mai arestat alte trei persoane sâmbătă, dintre care două erau sosite din alte state americane - una este acuzată de port de armă ilegal, alta de tulburarea ordinii publice. O persoană din Virginia a fost arestată sub acuzaţia de lovire.

Charlottesville este un oraş progresist, în care locuiesc în jur de 50.000 de persoane şi care la alegerile de anul trecut a votat în proporţie de 80% cu Hillary Clinton.

Eforturile autorităţilor de a îndepărta simbolurile trecutului sudist au început din 2015, când 9 persoane de culoare care mergeau la biserică au fost ucise de un extremist de dreapta, adept al „supremaţiei albilor”, în Charleston, South Carolina.

Marşul de vineri noaptea, din campusul universitar, a avut loc după ce un judecător a permis extremiştilor de dreapta să ţină mitingul de sâmbătă, unde au avut loc violenţele. Autorităţile municipale au încercat să modifice locul de desfăşurare al mitingului.

Organizatorul protestului „Unite the Right”, Jason Kessler, a declarat că nu se consideră un naţionalist alb, ci doar „îşi susţine istoria”.

„Statuia (generalului Lee - n.r.) este simbolică pentru multe alte probleme mai mari. Principalele trei probleme sunt păstrarea istoriei în faţa cenzurii şi revizionismului, a acestei corectitudini politice. A doua problemă este să ni se permită să ne susţinem interesele ca persoane albe, aşa cum şi altor grupuri li se permite să îşi susţină politic interesele. Şi în final este vorba despre libertatea de exprimare. Noi doar încercăm să ne exprimăm şi să facem o demonstraţie, iar autorităţile locale au încercat să ne interzică”, a declarat acesta la CNN.

Citește și: