Sorin Bogdan
14349 vizualizări 24 ian 2019

Membrii Brigăzii de Salvatori Minieri au ajuns la Malaga în urmă cu o săptămână, iar de atunci nu au decât o singură preocupare: cum să salveze băieţelul de 2 ani căzut într-un puţ adânc de 110 de metri, dar cu un diametru de numai 25 de centimetri. Cu ajutorul unor utilaje speciale, a fost forat un puţ paralel, în care a fost băgat un tub de protecţie cu diametrul de 1 metru. Prin el va fi introdusă o colivie specială cu ajutorul căreia salvatorii vor coborî la 61 de metri sub pământ şi vor săpa un tunel de 4 metri lungime până la locul unde s-ar putea afla copilul. Operaţiunea este estimată că va dura 24 de ore, în care câte doi mineri vor lucra în ture de 40-60 de minute. Duminică, instalaţia de forare a dat de o stâncă, aşa că salvatorii au mai pierdut trei zile pentru a depăşi obstacolul.

Tribunalul Regional din Andalusia a început o anchetă pentru a clarifica circumstanţele producerii tragediei care ţine întreaga Spanie cu sufletul la gură de 10 zile, scrie cotidianul El Pais. Pe 13 ianuarie, în timp ce alerga pe terenul unei ferme din apropierea localităţii Cerro de la Corona, care aparţine de orăşelul Totallan de lângă Malaga, Julen Rosello - un băieţel de numai doii ani - a intrat în pământ, la propriu. Căzuse într-o gaură săpată în pământ. Fără să realizeze cât e de adâncă, tatăl băiatului a încercat fără succes să-l scoată, după care a rugat nişte biciclişti să sune după ajutor la numărul de urgenţă. Era ora 14:00. De atunci, vreme de nouă zile la rând, salvatorii au încercat recuperarea copilului.

"Când am ajuns la fermă, ne-am dat seama că n-am mai întâlnit aşa ceva," povestea Julian Moreno, şeful pompierilor locali. "Părinţii erau disperaţi şi au fost preluaţi de medici, care le-au administrat calmante." Echipele de intervenţie au studiat gaura şi au ajuns la concluzia că nimeni nu se poate strecura în puţ. Victoria Garcia şi Jose Rosello, părinţii băiatului, le-au povestit printre hohote de plâns că acesta are 2 ani cântăreşte 11 kilograme. 

Potrivit anchetei, puţul are 110 metri adâncime şi doar 25 de centimetri diametru şi a fost săpat ilegal, fără nici o autorizaţie, de firma Triben Perforaciones, ai căror reprezentanţi susţin însă că nu au lăsat gaura descoperită. La două ore după apelul la 112, la ferma de lângă Malaga au venit reprezentanţii unei firme de vidanjare, care au adus un echipament special pentru a a descoperi cât de adânc a căzut copilul. 

"Am coborât în gaură o cameră video automatizată, pe care am legat-o cu o frânghie," explică Ana Nunez, de la firma de vidanjare. "La un moment dat, cam la o adâncime de 60 de metri, camera a atins ceva. Dar nu era copilul, ci ceva care bloca puţul. Situaţia se dovedea şi mai complicată. Când puţul a fost săpat, pereţii nu i-au fost neteziţi, iar în cădere, copilul a antrenat pământ şi gunoaie care s-au prăbuşit în urma sa şi l-au blocat."

Salvatorii au încercat să îndepărteze blocajul cu ajutorul unei fel de linguri, care trebuia manevrată cu delicateţe, însă fără succes. Când vestea întâmplării s-a mediatizat, numeroase firme s-au oferit să ajute cu utilaje şi oameni la salvarea băiatului. A doua zi, a fost adus un camion dotat cu un fel de aspirator de nisip, iar salvatorii s-au decis să sape un tunel vertical, paralel cu puţul, pentru a ajunge sub nivelul blocajului. Cu ajutorul camerei video video coborâtă în gaură nu a fost zărit copilul, dar au fost găsite o pungă de snacks-uri şi şapca pe care o purtase.

Între timp, Garda Civilă a continuat ancheta pentru a stabili cum s-a întâmplat totul. Luni, 13 ianuarie, în timp ce mama băiatului vorbea la telefon, tatăl lui a ieşit să aducă lemne pentru focul pe care gătea paella. În acel moment, copilul a luat-o la fugă prin fermă. Un alt membru al familiei l-a atenţionat pe tată, care a fugit să-l prindă, dar - când se afla la 10-15 metri de el - Julen a dispărut în pământ. Tatăl lui a îndepărtat pietrele de la margine gurii puţului şi a băgat mâna, încercând să-l găsească. În acel moment, pereţii puţului au început să se năruiască, iar bărbatul s-a oprit. Julen a mai fost auzit plângând puţin, apoi s-a făcut linişte.

Marţea trecută, ministrul Apărării a chemat în ajutor Brigada de Salvatori Minieri din Asturia. A apărut şi cel care săpase puţul, care susţine că l-a lăsat acoperit şi sigilat cu bolovani, dar altcineva ar fi continuat să sape după ce el a plecat.

Subiectul a ţinut atenţia mediei spaniole, iar în talk-show-urile de seară şi în tabloide s-a vehiculat ideea că povestea ar fi o ficţiune, mai ales că unii constructori afirmaseră că ar fi fost imposibil ca băiatul să cadă într-un puţ atât de strâmt. ”Mi-aş fi dorit să fie imposibil ca băiatul meu să se afle în puţul ăla, aşa cum s-a spus,” a declarat supărat Jose Rosello, într-o conferinţă de presă pe care a organizat-o miercurea trecută. ”Mi-aş dori să fiu eu îngropat acolo jos, iar el să se joace aici, cu mama lui.” În 2017, cei doi soţi trecuseră printr-o altă teribilă încercare: Oliver, băiatul lor - pe atunci în vârstă de numai 3 ani - a murit din cauza unui infarct.

Analizele ADN ale unui fir de păr găsit în puţ au confirmat că aparţine lui Julen Rosello. Odată speculaţiile risipite, toată lumea urmăreşte cu sufletul la gură drama de lângă Malaga. Optimist, speologul Jose Antonio Berrocal spunea că a mai întâlnit situaţii similare, în care oamenii au supravieţuit chiar şi 10 zile, rămânând într-o stare de letargie, fără să se mişte şi consumând foarte puţin oxigen. Medicul pediatru Ivan Carabano explica pentru El Pais că şansele ar fi ca temperatura scăzută din puţ să determine organismul copilului să-şi încetinească metabolismul, iar ţesuturile să nu se deterioreze. Însă la doar doi ani, fără mâncare de atâta vreme, hipoglicemia i-ar putea fi fatală

 

Citește și: