Mircea Olteanu
151 vizualizări 8 ian 2020

"Cred că este mai corect să vorbesc de zile, cu siguranţă", a declarat Esper, după ce a fost întrebat dacă presupusele planuri de atac puse la cale de Soleimani urmau să fie executat în următoarele zile sau săptămâni.

Oficialul american a mai afirmat că Administraţia de la Washington caută o soluţie diplomatică la escaladarea crizei iraniene, nu îşi doreşte un război, însă şi Teheranul trebuie să ia măsuri de detensionare a situaţiei.

Relaţiile între SUA şi Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a asasinat vineri dimineaţă, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Ca reacţie, autorităţile iraniene au lansat mai multe ameninţări la adresa Statelor Unite.

Ca răspuns la avertismentele Iranului cu represalii, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a ameninţat că va lovi 52 de site-uri iraniene, inclusiv ţinte culturale, dacă Teheranul atacă americani sau obiective americane, adâncind o criză care a sporit temerile unei noi conflagraţii în Orientul Mijlociu.

Citește și: