Adrian Popa
1701 vizualizări 4 ian 2020

Principalele arme pe care le foloseşte drona MQ-9 Reaper, specializată în localizarea şe neutralizarea de ţinte terestre, sunt rachetele aer-sol AGM-114 Hellfire. Acestea sunt foarte precise şi purtătoare de explozibil.

Există şi o versiune nouă, secretă, a rachetei, numită AGM-114R9X. Aceasta mai este numită şi „bomba ninja” sau „spaima teroriştilor”. Diferenţa faţă de modelul Hellfire standard este că R9X nu conţine explozibil, ci loveşte ţinta cu mai multe lame, asemănătoare cu nişte săbii, pentru a scădea cât mai mult posibilitatea apariţiei unor victime colaterale în urma atacurilor.

Canalul de televiziune Al Arabia a transmis că drona care l-a ucis pe Soleimani a folosit (doar) rachete R9X, ceea ce este puţin probabil. Potrivit unor surse ale presei americane, aeronava a lansat patru rachete împotriva convoiului. Deoarece există filmări cu momentul în care cele două vehicule sunt lovite, pe care se văd exploziile, este clar că nu au fost folosite exclusiv „bombe ninja”, fără explozibil, ci doar rachete Hellfire standard sau o combinaţie de între cele două.

Iată momentul când maşina este lovită:

Mai jos vedeţi diferenţa dintre cele două arme.

În primele imagini este o maşină lovită de o „bombă ninja”, iar în celelalte două vehiculul în care se afla generalul iranian.

Vehicul lovit de „bomba ninja”:

Vehiculul în care se afla Soleimani (noaptea şi ziua):

În primul caz maşina nu a luat foc, deşi nu este exclus ca un vehicul lovit cu racheta R9X să fie cuprins de flăcări. Totuşi, maşina în care a murit Soleimani este contorsionată, dovadă clară că a fost lovită cu explozibil. 

Alte arme pe care drona le poate transporta sunt GBU-12 Paveway II şi GBU-38 Joint Direct Attack Munitions. Acestea nu au fost utilizate, însă, sigur. Prima este o armă anti-buncăr, iar a doua un kit de bombe destul de imprecis pentru o astfel de misiune chirurgicală. 

Citește și: