Departamentul Externe
2952 vizualizări 27 nov 2018

Sonda spaţială InSight, lansată de NASA, a ajuns cu succes pe Marte, având la bord inclusiv numele a 2,42 de milioane de oameni, informează BBC. Printre ele, şi cele ale membrilor trupei româneşti de rock ”Goodbye to Gravity” (Bogdan Lavinius, Mihai Alexandru, Alex Pascu şi Vlad Ţenea), care au murit în incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti.

”În amintirea celor patru membri decedaţi ai trupei Goodbye to Gravity, le-am adăugat numele în misiunea NASA InSight, pentru a ajunge pe Marte. Numele lui Alex, Vlad, Bogdan, Mihai (împreună cu alte două milioane de nume de peste tot din lume) au fost adăugate pe un microcip. Acest microcip a fost montat în sonda InSight. Sonda şi numele lor vor rămâne pe Marte pentru totdeauna. Realizările Goodbye to Gravity şi numele trupei lor sunt puternic conectate cu călătoria în spaţiu şi astronomia. De asta am ales această modalitate de a-i onora pe cei patru”, a scris regizorul german Andreas Schonhofen, pe pagina de Facebook a trupei Goodbye to Gravity, pe 23 octombrie 2017.

De altfel, pe pagina de Facebook a trupei a fost postat un mesaj prin care a fost anunţată aterizarea sondei InSight pe Marte. ”Sonda InSight a NASA a ajuns cu succes pe Marte! Pe lângă misiunea ştiinţifică, sonda are în interior numele lui Alex, Bogdan, Vlad şi Mihai, ducându-le astfel amintirea dincolo de lumea noastră şi în eternitate. Mulţumirile noastre merg, încă o dată, spre Andreas Schonhofen pentru această iniţiativă de comomemorare”, se arată în anunţ.

Sonda spaţială InSight, lansată de NASA, a ajuns cu succes pe Marte, având la bord inclusiv numele a 2,42 de milioane de oameni, informează BBC.

Sonda a ajuns cu succes pe Marte, după o călătorie de 7 luni prin spaţiu şi este un dispozitiv spaţial conceput de NASA pentru analizarea activităţii seismice şi a structurii interne a lui Marte. Misiunea ei este programată să dureze doi ani.

Sonda InSight a costat 993 de milioane de dolari şi este primul dispozitiv spaţial care ajunge pe Marte din 2012, când roverul Curiosity al NASA a atins suprafaţa planetei. Dispozitivul spaţial, cu o înălţime de aproximativ un metru (circa 5,5 metri după extinderea panourilor solare), a parcurs circa 482 de milioane de kilometri, fiind o etapă de pregătire în vederea unei misiuni cu echipaj uman pe Marte, pe care NASA speră să o facă până în 2030.

Rob Manning, unul dintre inginerii şefi de la NASA, descrie cum a fost programată aterizarea pe Marte a sondei.

InSight are aproximativ 360 de kilograme, iar instrumentul central al dispozitivului este un seismometru realizat de Agenţia spaţială franceză, alături de şase sensori pentru activitate seismică foarte performanţi şi un instrument de foraj care va oferi informaţii despre temperaturile din subteran. Cu ajutorul acestora, specialiştii de la NASA speră să afle mai multe informaţii despre formarea planetei Marte.

Dispozitivul spaţial are la bord şi un microcip cu numele a 2,42 de milioane de oameni care s-au putut trece pe listă prin completarea unui formular online.

Pe contul de twitter dedicat misiunii InSight, specialiţtii de l NASA au publicat prima imagine transmisă de sondă: ”Teste tăcut şi frumos aici. Abia aştept să-mi explorez noua casă,” scrie în mesajul care însoţeşte fotografia.

Cu o durată de funcţionare de doi ani, InSight a fost construită de Lockheed Martin şi are ca model sonda Phoenix, care a ajuns în apropierea polului nord al planetei roşii în 2008.

NASA a realizat o transmisie specială pe youtube a misiunii InSight:

foto: NASA

Citește și: