Marinela Sarbu
838 vizualizări 6 ian 2020

"Nebunul Trump, să nu crezi că totul s-a terminat cu martiriul tatălui meu", a spus Zeinab Soleimani într-o adresă difuzată la televiziunea de stat.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a ordonat atacul de vineri în care a fost ucis general, care era şeful Forţei Quds din cadrul Gărzilor Revoluţionare şi arhitectul influenţei răspândite a Iranului în Orientul Mijlociu. Iranul a promis să-i răzbune moartea.

Mulţimea adunată la Teheran, transmisă în direct la televizor şi despre care mass-media de stat au anunţat că ar însuma milioane, a reflectat masele de oameni care s-au adunat în 1989 pentru înmormântarea fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Sicriele lui Soleimani şi al liderului miliţiei irakiene Abu Mahdi al-Muhandis, care a fost omorât şi el în atac, au fost trecute pe deasupra capetelor îndoliate care scandau „Moarte Americii”.

Filmările aeriene au arătat mulţimile care umpleau arterele principale şi străzile din centrul Teheranului, un spectacol binevenit al unităţii naţionale pentru guvern, după protestele violente din noiembrie.

Soleimani a fost un erou naţional pentru mulţi iranieni, chiar şi pentru cei care nu s-au considerat susţinători devotaţi ai liderilor religioşi ai Iranului.

Ca răspuns la avertismentele Iranului cu represalii, Trump a ameninţat că va lovi 52 de site-uri iraniene, inclusiv ţinte culturale, dacă Teheranul atacă americani sau obiective americane, adâncind o criză care a sporit temerile unei noi conflagraţii în Orientul Mijlociu.

Citește și: