Mircea Olteanu
48 vizualizări 2 ian 2020

Un oficial din cadrul Poliţiei Hong Kong a informat miercuri seară că au fost reţinute persoane pentru o serie infracţiuni, inclusiv participare la adunări ilegale şi deţinere de arme ofensive, relatează site-ul agenţiei Reuters

Violenţele au izbucnit în timpul unui marş pentru democraţie, în mare măsură paşnic. n districtul Wanchai, unii protestatari au vandalizat o sucursală a băncii HSBC, poliţişti în civil intervenind cu spray-uri cu piper, iar apoi forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene.

Protestatarii, mulţi mascaţi şi îmbrăcaţi în negru, s-au regrupat şi şi-au format propria linie, aruncând mai multe cocktailuri Molotov şi desfăcând umbrele a se proteja de forţele de ordine.

Manifestanţii şi-au îndreptat furia către grupul bancar global HSBC pentru că ar fi închis un cont folosit pentru strângerea de fonduri pentru mişcarea de protest, însă instituţia financiară a negat cu tărie aceste informaţii.

Marşul pro-democraţie este organizat de Frontul pentru drepturile civile ale omului (Civil Human Rights Front, n.red.), un grup care a organizat un număr de marşuri anul trecut, la care au participat milioane de oameni.

Protestele de la Hong Kong au izbucnit în cursul verii ca reacţie la controversatul proiect de lege ce ar fi facilitat extrădările spre China continentală. În total, de la startul protestelor, în luna iunie, au fost reţinute 7.000 de persoane.

Demonstraţiile au fost adesea marcate de incidente violente între protestatari şi forţele de ordine, care au folosit în repetate rânduri gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispera mulţimile de manifestanţi.

 

Citește și: