Marinela Sarbu
Sorin Bogdan
27067 vizualizări 17 ian 2019

Cu câteva ore înainte ca Vladimir Putin să ajungă la Belgrad, pentru o vizită oficială, sârbii l-au arestat pe Armin Alibašić (21 de ani), suspectat de apartenenţă la gruparea teroristă ISIS, informează The Sun.

Suspectul a fost oprit de o patrulă a Poliţiei în localitatea Potok, de lângă oraşul Novi Pazar, situat în sudul ţării, în apropierea graniţei cu provincia Kosovo. Atenţia poliţiştilor a fost atrasă de rucsacul acestuia, în care au găsit o puşcă cu lunetă. Când i-au percheziţionat apartamentul, au descoperit un adevărat arsenal, precum şi componente de fabricare a bombelor artizanale, potrivit presei sârbe. De asemenea, mai avea steagul grupării teroriste ”Stat Islamic” şi materiale de propagandă.

Există suspiciuni că acesta nu ar fi acţionat singur.

”Bănuim că Alibašić intenţiona să detoneze o bombă la sosirea lui Putin,” a declarat un oficial sârb, citat de The Moscow Times.

Preşedintele rus a sosit joi în Serbia, unde a fost întâmpinat într-un stil imperial, scrie presa sârbă. În timpul intonării imnurilor naţionale ale celor două ţări, băteau clopotele în Belgrad şi răsunau salve de tun.

 

Avionul prezidenţial rus a fost escortat de MiG-uri sârbeşti până la aterizare, iar panouri imense, pe care scria - în limbile sârbă şi rusă - ”Bine ai venit, mult stimate preşedinte Putin, prieten drag!” se puteau vedea peste tot în Belgrad.

Fântâna arteziană din piaţa Slavija din centrul Belgradului a fost luminată în culorile drapelelor celor două ţări.

”Putin a fost întâmpinat la Belgrad ca un star rock,” scrie agenţia France Presse.

Putin a părut plăcut impresionat de cadoul preşedintelui sârb Aleksandar Vucic: un câine rasa Şarplaninaţ, din sud-vestul Serbiei.

La rândul său, preşedintele rus l-a decorat pe Vucic cu ordinul Aleksandr Nevski, care nu mai fusese acordat unui sârb de peste 100 de ani.

Peste 100.000 de sârbi au ieşit în stradă, la un marş în onoarea celor doi preşedinţi. 

Manifestaţia s-a încheiat în jurul Catedralei Sfantul Sava, unde patriarhul Irineu l-a primit pe preşedintele rus, i-a arătat picturile de pe ziduri, restaurate cu sprijinul ruşilor şi au aprins lumânări.

”Vă mulţumesc pentru prietenie!” le-a spus Putin zecilor de mii de oameni care îl aclamau.

 

Citește și: