Bianca Pavaluca
314 vizualizări 9 sep 2019

În cazul supermarketului din Finlanda, „Ora fericită” nu se referă la băuturi, cum se întâmplă în mod normal, ci la alimente, aflate la doar câteva ore distanţă de termenul de expirare.

Mâncarea care se apropie de termenul de expirare intră la reducere la ora 21.00 în 900 de supermarketuri S-market din Finlanda, preţurile fiind cu aproximativ 30%-60% mai mici.

Iniţiativa face parte dintr-o campanie de doi ani pentru reducerea mâncării irosite şi a fost denumită „Ora fericită” pentru a atrage clienţii, datorită legăturii acesteia cu reducerile la mâncare şi băutură din restaurante.

Aproximativ o treime din mâncarea produsă pentru consum uman este irosită la nivel mondial, conform Organizaţiei pentru Mâncare şi Agricultură din cadrul ONU. În cifre, această estimare se ridică la 1.3 tone de mâncare irosită anual, în valoare de aproximativ 680 de miliarde de dolari.

Toată mâncarea în exces contribuie la schimbările climatice, conform oamenilor de ştiinţă. Aproximativ 8-10% dintre emisiile de gaze sunt legate de pierderile alimentare, din momentul producerii până în cel al livrării şi consumării, conform unui raport al fondului interguvernamental pentru Schimbare Climatică.

Pentru consumatori, reducerea cantităţii de alimente irosite este una dintre acţiunile prin care pot ajuta planeta.

„S-a pus mult accent pe energie. Dar schimbările climatice au legătură la fel de mult cu alimentele”, a declarat Paul Behrens, profesor al Universităţii Leiden din Olanda.

Reducerea mâncării irosite la nivel mondial este o provocare, deoarece încercarea de a vinde cât mai multe alimente este parte a oricărei companii şi acest obicei este integrat în culturile „mănâncă-cât-de-mult-poţi”.

Cine are de câştigat de pe urma reducerii cantităţii de mâncare irosită? Un număr din ce în ce mai mare de supermarketuri şi restaurante, majoritatea din Europa, încearcă să răspundă la această întrebare.

În Statele Unite, lucrurile stau diferit. Nouă din zece lanţuri de supermarketuri din SUA au primit calificative proaste când vine vorba de irosirea alimentelor. Singurul supermarket care încearcă să combată acest fenomen este Walmart, prin programele sale de educare a personalului şi consumatorilor.

În Danemarca, reducerea cantităţii de mâncare irosită a ajuns la nivelul unei mişcări culturale, a cărui „naşă intelectuală” este Selina Juul, un designer grafic care a emigrat din Rusia împreună cu familia sa la vârsta de 13 ani.

În anul 2008, Selina Juul a creat grupul „Opriţi irosirea mâncării” şi a atras atenţia celui mai mare lanţuri de supermarketuri din Danemarca, REMA 1000.

După o întâlnire cu Anders Jensen, directorul de vânzări al REMA 1000, aceasta a reuşit să îl convingă să elimine reducerile pentru achiziţionarea mai multor produse de acelaşi fel.

Astfel, începând cu anul 2008, supermarketurile REMA 1000 nu au mai oferit reduceri de tipul „trei produse la preţ de două”.

„A fost ceva nou, deoarece a fost prima dată când un vânzător a spus că este în regulă să vândă mai puţin”, a declarat Jensen.

Citește și: