no author
Olimpia Nicolae
246 vizualizări 18 iun 2017

Aproximativ 50.000 de agenţi de pază au fost desfăşuraţi pentru a asigura securitatea secţiilor de votare. Deputaţii din Adunarea Naţională sunt aleşi prin sistem electoral majoritar uninominal în două tururi de scrutin, alegerile desfăşurându-se în cele 577 de circumscripţii electorale din Franţa, 539 de circumscripţii se află în Franţa metropolitană, 27 sunt în departamente şi teritoriile de peste mări şi 11 sunt pentru cetăţenii francezi care trăiesc în străinătate.

Emmanuel Macron, preşedintele francez a votat duminică dimineaţa la sediul primăriei comunei Touquet. Se estimează că în Franţa, prezenţa la vot în cel de-al doilea tur va scădea la 47%, comparativ cu nivelul de 48,71% înregistrat cu o săptămână înainte.

Republica în Mişcare (REM), organizaţia politică înfiinţată de preşedintele francez Emmanuel Macron, se clasează pe primul loc în intenţiile de vot înaintea turului al doilea al scrutinului legislativ programat pe data de 18 iunie, arată un sondaj de opinie realizat de institutul Odoxa.

„En Marche!", formaţiunea preşedintelui francez Emmanuel Macron a obţinut în primul tur 32,32% din sufragii, fiind astfel favorit pentru ca, după acest al doilea tur, să formeze majoritatea parlamentară. Acesta a fost urmat de Republicani/ Uniunea Democraţilor şi Independenţilor, partidul extremist Frontul Naţional situându-se pe poziţia a treia. 

 
Procentul obţinut de En Marche! se traduce, potrivit sistemului electoral francez, în adjudecarea a două treimi din cele 577 de mandate la finalul celui de-al doilea scrutin, adică o majoritate clară pe care mulţi analişti o considerau imposibilă acum câteva luni. 
 
Cu toate că partidul Frontul Naţional a înregistrat la prezidenţiale o performanţă istorică, datorită lui Marine Le Pen care a reuşit să ajungă în confruntarea finală alături de Macron, rezultatele arată că partidul de extremă dreaptă nu va continua serie victoriilor şi la alegerile parlamentare, mai ales că în ultimele săptămâni formaţiunea a fost în centrul atenţiei publicului din cauza conflictelor interne. 
 
Astfel, aceste alegeri legislative vor fi, probabil, încă un indicator al declinului partidelor tradiţionale de dreapta şi de stânga din Hexagon, în condiţiile în care oricum niciunul dintre ele nu a ajuns în turul doi al alegerilor prezidenţiale. 
 
Emmanuel Macron a promis, în campania electorală, reînnoirea clasei politice, drept dovadă stând şi faptul că jumătate dintre candidaţii partidului său nu au mai deţinut până acum funcţii politice. În fapt, ascensiunea mişcării lui Macron, „En Marche!" este una fără precedent pe scena politică din Franţa, întrucât partidul a reuşit să dea candidatul câştigător la prezidenţiale, iar acum este pe cale să obţină şi majoritate parlamentară, permiţându-i astfel lui Macron să-şi pună în practică mult mai simplu promisiunile electorale, cu atât mai mult cu cât se estimează că, dacă va reuşi să obţină cele mai multe mandate în Legislativ va căuta să intre într-o coaliţie cu unul dintre celelalte două formaţiuni clasate pe poziţiile secundare.
 
Parlamentul francez este bicameral, fiind format din Adunarea Naţională (camera inferioară), cu 577 de membri, şi Senat (camera superioară), cu 348 membri. Mandatul deputaţilor are o durată de cinci ani, iar cel al senatorilor de şase ani. Senatul reprezintă colectivităţile teritoriale ale Republicii, precum şi cetăţenii francezi rezidenţi în alte ţări.
 
Deputaţii din Adunarea Naţională sunt aleşi prin sistem electoral majoritar uninominal în două tururi de scrutin, alegerile desfăşurându-se în cele 577 de circumscripţii electorale din Franţa. 539 de circumscripţii se află în Franţa metropolitană, 27 sunt în departamente şi teritoriile de peste mări şi 11 sunt pentru cetăţenii francezi care trăiesc în străinătate.
 
Senatorii sunt aleşi de către un colegiu electoral format din peste 145.000 de persoane: deputaţi, consilieri regionali sau generali, delegaţiile consiliilor locale, membri ai Consiliului Superior al francezilor din străinătate.
 
Pentru alegerile legislative din Franţa, partidele sunt obligate să prezinte liste în care femeile reprezintă 50% din numărul total de candidaţi. Vârsta medie a unui candidatului este de 48,5 ani.
 
Electoratul francez este format din toţi cetăţenii cu vârsta de peste 18 ani, înregistraţi la secţiile de votare. Înregistrarea nu este obligatorie, dar lipsa acesteia duce la imposibilitatea de a vota. În prezent, toţi tinerii ce ajung la vârsta de 18 ani sunt înregistraţi în mod automat. Cetăţenii francezi se pot înscrie fie în locul lor de reşedinţă, fie într-un loc în care apar pe lista contribuabililor pentru impozitele locale pentru o perioadă de cel puţin 5 ani. Cei care trăiesc în străinătate se pot înregistra la consulatul responsabil pentru regiunea în care trăiesc.
 
În data de 11 iunie 2017, aproximativ 47 milioane de cetăţeni francezi vor putea să voteze în primul tur al alegerilor legislative. Potrivit ultimei estimări a guvernului Franţei, populaţia era de 66.991.000 de locuitori în 2016.
 
Candidaţii trebuie să câştige o majoritate în primul tur (şi sprijinul a 25% dintre alegătorii înregistraţi) sau o pluralitate în turul al doilea. Spre deosebire de alegerile prezidenţiale, când doar primii doi candidaţi ajung în al doilea tur de scrutin, în alegerile legislative toţi candidaţii care sunt votaţi de peste 12,5% dintre alegătorii înregistraţi ajung în turul secund. Turul al doilea al alegerilor parlamentare este programat pentru duminică, 18 iunie.
 
 

Citește și: