2850 vizualizări 11 mai 2019

Noul asistent medical venise la secţia de terapie intensivă a Spitalului Delmenhorst, situat în apropierea orăşelului Oldenburg (nord-vestul Germaniei), cu o scrisoare de referinţă foarte bună, care îl descria drept o persoană care lucra "independent şi conştiincios". În momente de criză, reacţiona "raţional şi era corect din punct de vedere tehnic",  informează cotidianul The New York Times.

Astfel, în spital nu au existat deloc suspiciuni asupra asistentului medical Niels Högel.

Însă, după patru luni, o pacientă, Brigitte A., a murit sub îngrijirea sa. Au urmat alţii - Hans S., Christoph K. şi Josef Z.

În prezent, Niels Högel, în vârstă de 42 de ani, este considerat cel mai prolific criminal în serie din Germania într-o perioadă de pace. Autorităţile suspectează că a omorât circa 300 de pacienţi în perioada 2000-2005.

 

Autorităţile au avut nevoie de mai mult de un deceniu pentru a efectua o anchetă completă, fiind exhumate peste 130 de cadavre în Germania, Polonia şi Turcia. Niels Högel a recunoscut omorârea a 43 de oameni, nu a negat uciderea altor 52, dar a negat ferm omorârea altor cinci.

Numărul de crime şi perioada îndelungată până la apariţia suspiciunilor au generat întrebări incomode în Germania, inclusiv dacă ierarhia strictă şi predilecţia pentru proceduri, care în trecut au facilitat crimele comise de regimul nazist, i-au permis lui Niels Högel să ucidă atât de mult timp fără a fi prins.

„Dacă este posibil ca în Germania să se ignore peste 300 de crime comise în 15 ani, ce altceva mai este posibil? Ce este necesar pentru ca oamenii din Germania să se ridice şi să acorde atenţie unor lucruri", spune Christian Marbach, al cărui bunic a fost o victimă a lui Niels Högel.

Frank Lauxtermann, singurul fost coleg care a depus mărturie în mod deschis despre activitatea lui Niels Högel, a declarat: Suspectul a fost protejat de o "cultură marcată de întoarcerea privirii în altă parte şi ţinerea capului jos".

Niels Högel este deja condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea a doi pacienţi şi pentru implicare în moartea altor patru. În prezent, este vizat de al treilea proces judiciar, fiind acuzat de omorârea a peste 100 de pacienţi, dintre care 36 la clinica din Oldenburg, iar alţi 64 transferaţi în Delmenhorst, o suburbie a oraşului Bremen.

 

Citește și: