Bianca Pavaluca
5634 vizualizări 27 oct 2018

”Sunt pe cale să intru!” Acestea sunt ultimele cuvinte ale lui Robert Bowers (46 de ani), care a deschis sâmbătă focul asupra celor care se rugau la un botez în Sinagoga Tree of Life din Pittsburg, cea mai numeroasă congregaţie evreiască din zonă.

Atacatorul a ucis trei oameni la etajul superior, apoi a coborât la subsol, unde a mai ucis alte trei persoane. La etajul al treilea, a avut un schimb de focuri cu Poliţia, transmite Daily Mail.

foto: youtube.com

Bowers a rănit patru poliţişti, după care a fost împuşcat şi s-a predat forţelor SWAT. Era înarmat cu două pistoale şi o puşcă militară de asalt. Preşedintele Donald Trump a declarat că atacul reprezintă ”o ruşine” şi nu s-ar fi întâmplat, dacă sinagoga ar fi fost păzită de persoane înarmate. Trump a adăugat că pedeapsa cu moartea trebuie să fie singurul răspuns pentru asemenea ucigaşi.

”HIAS (n.r., un ONG care furnizează ajutor umanitar şi asistenţă refugiaţilor) aduce invadatori care ne ucid concetăţenii. Nu pot să stau şi să văd cum oamenii mei sunt măcelăriţi. La naiba cu viziunile voastre, SUNT PE CALE SĂ INTRU!”, a scris Robert Bowers pe o reţea de socializare, înainte de comiterea atacului sângeros.

foto: youtube.com

În total, 11 persoane şi-au pierdut viaţa în urma incidentului de la Sinagoga The Tree of Life din Squirrel Hill. Este considerat cel mai sângeros atac împotriva comunităţii evreieşti din Statele Unite. Postul local KDKA informează că atacatorul a fost rănit în timpul schimburilor de focuri cu Poliţia. Nu se cunoaşte exact natura rănilor sale, transmite pittsburgh.cbslocal.com. Surse din Poliţie au declarat că individul a intrat în clădire, a strigat: TOŢI EVREII TREBUIE SĂ MOARĂ!, după care a deschis focul la întâmplare. La sosirea poliţiştilor, s-a baricadat într-o încăpere şi a continuat să tragă.

Acesta nu este primul atac armat comis într-un lăcaş religios. În data de 17 iunie 2015, Dylan Roof, în vârstă de 21 de ani, a împuşcat mortal nouă afroamericani, care studiau Biblia în Biserica Africană Episcopală Metodistă Emanuel, din Charleston, Carolina de Nord. Poliţia a concluzionat că atacul a fost unul rasist. Roof a devenit prima persoană condamnată la moarte pentru infracţiuni federale care ţin de rasă.

Serviciile de urgenţă au fost chemate la sinagogă în jurul orei locale 10:00 (17.00, ora României). Incidentul a avut loc în timpul slujbei.

Potrivit celor mai recente informaţii, în timpul confruntării au fost răniţi

oameni ai legii.

Conform primelor informaţii primite din partea autorităţilor, există mai multe victime.

”Sunt mai multe victime, este imperativ ca oamenii să rămână în case şi să se adăpostească”, a declarat Jason Lando, purtătorul de cuvânt al poliţiei locale.

Departamentul de Securitate Publică din Pittsburgh a transmis printr-un mesaj pe Twitter că a fost raportat un „atacator activ” şi a sugerat locuitorilor să evite zona.

Citește și: