Silviu Bănilă
754 vizualizări 17 apr 2018

Un jurnalist care investiga anumite infracţuni, intrigi politice şi războiul din Siria a murit după ce a căzut de la fereastra apartamentului său, situat la etajul patru din Ekaterinburg, al patrulea cel mai mare oraş din Rusia, scrie independent.co.uk.

Maxim Borodin, în vârstă de 32 de ani, a fost găsit vineri în faţa apartamentului său. Jurnalistul a murit la spital, două zile mai târziu, fără să-şi mai recapete cunoştiinţa.

Borodin era cunoscut pentru investigaţiile sale în lumea interlopă din Ekaterinburg. Acelaşi jurnalist a dezvăluit informaţii privind decesele neraportate din rândul „armatelor-fantomă” ruseşti, care luptă în Siria. El a publicat şi anchete legate despre clerul din Rusia şi protestele violente legate de filmul „Matilda”, considerat „o blasfemie” care descrie relaţia de amor dintre ţarul Nicolae al II-lea şi o balerină tânără.

Borodin s-a numărat printre puţinii jurnalişti care au avut curaj să scrie despre situaţia din regiune şi deseori s-a confruntat cu rigoarea autorităţilor şi ameninţările interlopilor. În urmă cu două săptămâni, acesta a fost spitalizat cu o rană gravă la cap, după ce, în octombrie 2017, câţiva indivizi l-au atacat cu o bară metalică - un atac pus pe seama articolelor sale despre protestele în cazul filmului „Matilda”.

Poliţia spune că nu există semne de intrare frauduloasă în apartamentul jurnalistului şi uşa era închisă pe interior. Prietenii şi colegii lui au precizat însă că moartea acestuia este suspectă.

„Orice jurnalist implicat în anchete periculoase avea o listă de numere, pe care să le apeleze în caz de urgenţă şi Maxim îl avea pe al meu”, a declarat activistul Viaceslav Başkov. „Credea că o să pot să-i găsesc un avocat”.

Borodin îl sunase pe Başkov pentru a-i semnala prezenţa unui grup de „persoane mascate” în apropierea casei sale. O oră mai târziu, jurnalistul a sunat şi a spus că acei oameni au plecat şi nu mai are nevoie de avocat.

Editorul ziarului Novy Den, la care Borodin lucra, a spus că jurnalistul nu ar fi avut niciun motiv pentru a se sinucide. Moartea sa a semănat cu un accident „tragic”, a declarat Polina Rumianţeva - care „nu va rămâne tăcută”, dacă există „suspiciuni”.

Başkov a insistat că cea mai plauzibilă explicaţie legată de moartea lui Borodin are legătură cu anchetele sale. „Avem mai multe incidente care au dus la moartea sa suspectă”, a declarat Başkov pentru The Independent. „Poliţia ar trebui să facă totul pentru a investiga decesul - dar nu fac asta”.

Autorităţile au precizat că nu investighează moartea jurnalistului Maxim Borodin ca pe una suspectă.

Citește și: