Departamentul Externe
762 vizualizări 8 sep 2018

Cei 739 de inculpaţi, care au inclus membri ai Frăţiei Musulmane, au fost arestaţi şi judecaţi pentru participarea la protestele care au avut loc în pieţele Rabaa al-Adawiya şi al-Nahda din Cairo faţă de înlăturărea lui Morsy, transmite Mediafax.

Protestele au culminat cu violenţe în masă, când forţele egiptene de securitate, sub comanda preşedintelui Abdel Fattah el-Sisi, au încercat să elimine mii de demonstranţi prin folosirea de arme automate, transportoare blindate şi buldozere militare. Sute de oameni au fost ucişi.

Protestul din 2013 a devenit violent, iar sute de persoane au fost ucise de forţele de securitate. 

Mai devreme în acest an, parlamentul din Egipt a oferit imunitate ofiţerilor din armată pentru acţiunile din 2013 şi pentru orice infracţiune comisă între iulie 2013 şi ianuarie 2016. Cei care au fost condamnaţi în procesul în masă au fost acuzaţi că au incitat la violenţă, crimă şi că au organizat proteste ilegale.

Printre cei condamnaţi la moarte sâmbătă de Curtea Penală din Cairo s-au număraţi şi membri proeminenţi ai Fraţilor Musulmani Essam El-Erian, Mohamed Beltagy, Abdel-Rahman al-Bar şi Osama Yassin. Din cele 75 de persoane, 44 sunt în închisoare, iar 31 sunt fugari.

Alţi 56 de inculpaţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, printre care Mohamed Badie, liderul Frăţiei Musulmane.

Aproximativ 200 de inculpaţi au fost condamnaţi la cinci ani în spatele gratiilor, dintre care fotojurnalistul Mahmoud Abu Zeid, cunoscut şi sub numele de Shawkan. După ce judecătorul a terminat să citească verdictul, au sărbătorit, deoarece aceştia şi-au ispăşit deja pedeapsa şi aşteaptă să fie eliberaţi în curând. Osama Morsy, fiul lui Mohamed Morsy, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Mohamed Morsy, fostul lider al Frăţiei, a fost primul preşedinte ales în mod democratic în Egipt. Alţi 360 de inculpaţi au fost condamnaţi la 15 ani de închisoare. Nimeni nu a fost găsit nevinovat. Din cei acuzaţi, 315 sunt închişi şi 419 sunt fugari. Acuzaţiile au fost eliminate împotriva a cinci inculpaţi care au murit.

 

Citește și: