Mihai Draghici
Gilda Popa
1126 vizualizări 12 ian 2020

Mii de persoane protestează faţă de doborârea avionului, scandând sloganuri împotriva ayatollahului Ali Khameneni, liderul suprem al Iranului.

Violenţe au izbucnit în Piaţa Azadi din Teheran, iar forţele de ordine au utilizat gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor, informează publicaţiile The New York Times şi Independent.

”Forţele represive sălbatice ale lui Khamenei doboară protestatari nearmaţi şi femei care protestează în Teheran”, scrie un protestatar care transmite imagini în direct pe Twitter. În filmare se vede cum două femei lovite de gloanţele forţelor de ordine sunt ridicate şi transportate în afara ariei de conflict. 

 

Regimul de la Teheran a recunoscut sâmbătă că o unitate antiaeriană a Gardienilor Revoluţiei a doborât din greşeală avionul companiei Ukrainian Airlines, incident soldat cu moartea celor 176 de persoane aflate la bord.

Preşedintele american Donald Trump le-a transmis sâmbătă protestatarilor care au participat la manifestaţiile organizate în Iran că administraţia sa îi va susţine în continuare.

”Spre liderii Iranului - NU vă ucideţi protestatarii. Mii de oameni au fost deja ucişi sau întemniţaţi de voi, iar Lumea vă urmăreşte. Mai important, SUA vă urmăreşte. Eliberaţi internetul şi lăsaţi-i pe reporteri să circule gratuit! Încetaţi uciderea marelui vostru popor iranian!”, este mesajul lui Donald Trump pentru liderii de la Teheran.

Avionul a fost doborât în contextul în care Iranul se temea de represalii după ce atacase baze militare din Irak ca ripostă la asasinarea de către SUA a comandantului militar iranian Qassem Soleimani.

Citește și: