50 vizualizări 12 ian 2020

„Este extrem de important pentru noi ca trupurile celor decedaţi să fie repatriate săptămâna viitoare - până pe 19 ianuarie - astfel încât rudele acestora să poată prezenta ultimele omagii”, a spus Volodimir Zelenski, în discuţia telefonică pe care a avut-o cu preşedintele Iranului Hassan Rouhani, potrivit agenţiei naţionale ucrainene citate.

Şeful de stat ucrainean a subliniat că echipajul de zbor al avionului doborât a acţionat în concordanţă cu regulile internaţionale de zbor şi a instrucţiunilor.

„Recunoaşterea «versiunii rachetei» drept cauză a prăbuşirii a deschis calea continuării anchetei fără întârzieri şi obstrucţionări. Aştept să am o cooperare constructivă cu Iranul, în conformitate cu legea internaţională”, a adăugat Zelenski.

Hassan Rouhani l-a sunat pe Volodimir Zelenski pentru a discuta doborârea avionului ucrainean, iar liderul iranian şi-a cerut iertare în numele ţării, a transmis Administraţia de la Kiev, conform RT.

Rouhani a oferit condoleanţe poporului ucrainean cât şi familiilor victimelor, arată un comunicat al Administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

Teheran a mai jurat să ofere „orice asistenţă necesară” experţilor ucraineni care anchetează cazul şi a promis să îi aducă în faţa instanţei pe toţi cei responsabili.

Regimul de la Teheran a recunoscut sâmbătă că o unitate antiaeriană a Gardienilor Revoluţiei a doborât din greşeală avionul companiei Ukrainian Airlines, incident soldat cu moartea celor 176 de persoane aflate la bord.

Avionul a fost doborât în contextul în care Iranul se temea de represalii după ce atacase baze militare din Irak ca ripostă la asasinarea de către SUA a comandantului militar iranian Qassem Soleimani.

Citește și: